Реформа надрокористування може збільшити надходження до ВВП на $13 мільярдів за 8 років / фото УНІАН

Ухвалення нового Кодексу про надра, а також впровадження програми реформи надрокористування дасть змогу Україні збільшити надходження до ВВП з 9 до 22 млрд дол. до 2028 року за рахунок залучення інвесторів, при цьому кумулятивний ефект становитиме 55 млрд дол. до ВВП.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив генеральний директор виробничої компанії "Велта" Андрій Бродський.

Він зазначив, що добувна промисловість зараз приносить 9 мільярдів доларів до ВВП - це лише 6%, але наша країна має величезний потенціал збільшити ці надходження.

Відео дня

За словами старшого економіста Ukraine Economic Outlook Михайла Кухара, Україна, у порівнянні з іншими країнами з такими ж запасами корисних копалин, видобуває набагато менші обсяги ресурсів і недоотримує експортну виручку, але при цьому має величезний потенціал.

"Ринок, який ми обчислюємо, це можливе зростання з 9 до 22 млрд дол. до 2028 року. У найближчі вісім років Україна має абсолютно реальні можливості отримати це, якщо буде впроваджена швидка процедура підтвердження запасів. Якщо буде вигнано "сплячих" інвесторів з усіх ділянок, які стоять порожніми...", - сказав він.

За інформацією Кухара, кажучи про кумулятивний ефект, розрахунок до 2028 року показав плюс 55 млрд дол. до ВВП.

Читайте такожЗміни до бази розрахунку ренти на залізну руду треба перенести на 2021 рік – ЄБА

"Основні резерви лежать не в сфері газу та нафти, оскільки ці родовища вичерпані. Найбільший потенціал - низка кольорових металів, літій, метал", - додав експерт.

За словами виконавчого директора Національної асоціації добувної промисловості (НАДПУ) Ксенії Оринчак, однією з основних проблем у галузі є "сплячі ліцензії", коли добувачі понад два роки нічого не добувають на ділянці.

Експерти пропонують запровадити рентну плату мінімум на 12 місяців. Також в НАДПУ пропонують запровадити міжнародну оцінку запасів корисних копалин і скасувати інститут гірничих відводів.

Президент Української асоціації видобувачів піску Вадим Пелих заявив, що в новому Кодексі про надра необхідно розширити перелік корисних копалин місцевого значення з 10 до 30.

"Питання видобутку корисних копалин місцевого значення стоїть окремо. На сьогодні близько 50% корисних копалин місцевого значення видобувається нелегалами. Це пов'язано з неврегульованістю законодавства, зокрема, відсутністю кримінальної відповідальності за таке видобування", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, на початку року Кабінет міністрів України прийняв постанову "Про внесення змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами", що дозволить спростити залучення інвестицій у видобуток корисних копалин.