Ілюстрація REUTERS

Прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін підписав постанову про підвищення ставки експортного мита на брухт чорних металів з 70 євро до 100 євро за тонну.

Нове мито починає діяти з 1 січня 2022 року строком на 180 днів, повідомляє ТСН.

"Це рішення дозволить пом'якшити вплив зовнішньої кон'юнктури на внутрішній ринок, скорегувати ціни і забезпечити сировиною вітчизняних виробників", - зазначено в повідомленні уряду РФ.

Відео дня

Нагадаємо, що 17 листопада Єврокомісія оприлюднила низку пропозицій щодо зміни правил поводження з відходами, які торкнуться в тому числі експорту металобрухту за межі Євросоюзу.

Зокрема, ЄК пропонує заборонити експорт всіх відходів, у тому числі й металобрухту з Євросоюзу в країни, які не входять в Організацію економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Крім того, Єврокомісія залишає за собою право припиняти експорт металобрухту, якщо відсутні гарантії того, що переробка є стійкою.

Євросоюз є найбільшим експортером металобрухту в світі. За підсумками 2020 року ЄС експортував 17,4 млн т брухту чорних металів.

На думку президента Асоціації "Укрметалургпром" Олександра Каленкова, заходи з посилення торгівлі металобрухтом, анонсовані в ЄС і Росії, створять несприятливі умови для роботи металургійного сектора в Україні.

"Подібні протекціоністські заходи обіцяють нові проблеми українським металургам. В умовах, коли захисні заходи застосовують практично всі країни з розвиненою металургією, Україна залишається останнім відкритим ринком для Туреччини. Це створює умови для вимивання вторсировини з країни на користь турецьких металургів", - вважає він.