Суд змінив керівника терміналу «Олімпекс» / Фото УНІАН

Західний апеляційний господарський суд (Львів) постановив примусово змінити керівника підприємства "Олімпекс Купе Інтернейшнл" Віталія Марченка на вимогу розпорядника майна арбітражного керуючого. Відповідне рішення суд ухвалив 4 квітня, зазначає Forbes.  

Ініціатором зміни керівника компанії, яка оперує великим зерновим терміналом в Одесі, був арбітражний керуючий, розпорядник майна підприємства "Олімпекс Купе Інтернейшнл".

Арбітражний керуючий був призначений розпорядником майна "Олімпекс Купе Інтернейшнл" судом у лютому 2023 за поданням кредитора – компанії Madison Pacific, яка представляє інтереси американського кредитора Argentem Creek. Ще одним американським кредитором у справі про банкрутство "Олімпекс Купе Інтернейшнл" є Innovatus Structured Trade Finance. Компанія "Олімпекс" бізнесменів Сергія Грози та Володимира Науменка (володіння відбувається через субхолдингову компанію в ОАЕ та холдингову компанію на Кіпрі) заборгувала кредиторам $150 млн.

Відео дня

Наприкінці 2022 року Argentem Creek та Innovatus заявили, що Група GNT свідомо не обслуговує борг, скориставшись фактором повномасштабної війни та намагаються вивести майно з поля досяжності американських кредиторів.

"У лютому 2023 року суд першої інстанції відкрив справу про банкрутство "Олімпекс Купе Інтернейшнл" та визнав вимоги Madison Pacific до неї на 15,1 млн грн. З того часу керівник компанії-боржника Марченко затягував процедуру в той час як саме підприємство втрачало активи", йдеться в ухвалі суду, повідомляє Forbes.

У документі зазначається, що протягом 2023 року вартість основних засобів компанії, за керівництва Марченка, знизилась на 400,8 млн грн.

"Керівником боржника вчинялися активні дії по відчуженню активів за сумнівними угодами чи погашення вимог конкурсних кредиторів в порушення мораторію на задоволення таких вимог", – йдеться в судовій ухвалі.

Арбітражний керуючий та його представники наразі мають провести повну інвентаризацію активів "Олімпекс Купе Інтернейшнл", яка до цього фактично блокувалася менеджментом, підконтрольним Науменку та Грозі.

Нагадаємо, що 8 лютого Високий суд Англії та Уельсу підтвердив всесвітній арешт активів співвласників терміналу "Олімпекс‎"‎ Грози та Науменка на $118 млн. Рішення було винесене за позовом компанії Madison Pacific, яка представляє американські фонди Argentem Creek та Innovatus.