скріншот відео

Тіньовий ринок тютюнових виробів активно працює через неефективність правоохоронних органів з протидії такій діяльності. Про це в коментарях журналістам програми "Особливий погляд", яка вийшла на "5 каналі", заявили опитані експерти. 

"Якщо порівнювати різні групи підакцизних товарів, тобто досягнення у протидії нелегальному ринку палива, нелегальному ринку алкоголю, а на ринку тютюну, на жаль, одні поразки", - сказав в інтерв'ю програмі "Особливий погляд" на 5 каналі голова податкового комітету Данило Гетманцев. "Всі ці точки нелегальної торгівлі зазвичай кришуються тими ж правоохоронцями, вони всі прекрасно знають, де такий товар продають", - доповнює його колега Олександра Устінова.  

"Це дійсно слабка робота правоохоронних органів усіх рівнів. Я не думаю, що тут потрібно говорити про непрофесіоналізм. Це просто заробляння грошей тими чи іншими чиновниками на тих чи інших рівнях. І при чому тут, напевно, не тільки проблема силовиків, скільки й місцевої влади, і силовиків, і, по суті Києва (центральної влади - ред.), який не може не помічати всі ці історії", - зазначає виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко. 

Відео дня

"Якщо прибутковість цього кримінального бізнесу становить 300%, а навіть вище, коли це вже конкурує з продажем наркотиків, то, вибачте, побороти це явище з боку правоохоронців неможливо. Тому що вони є складовою цього бізнесу", - упевнений голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук. 

За даними дослідження аналітичної компанії Kantar Україна, яке було оприлюднено на початку листопада, рівень нелегального ринку торгівлі тютюновими виробами в Україні досяг вже 18,1%. Це близько 7,5 млрд сигарет на рік. У Kantar підрахували, що втрати бюджетів усіх рівнів від "сірої" торгівлі в 2021 році складуть близько 14 млрд грн. Це чверть запланованих державою доходів від тютюнових акцизів. 

З 1 листопада розпочалася безстрокова операція Нацполіції "Акциз", мета якої - припинення нелегальної торгівлі паливом, алкоголем і тютюном. За словами міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, з початку операції перевірено понад 86 тис. об'єктів нелегального ринку алкоголю і тютюну, проведено 384 обшуки, відкрито 141 кримінальне провадження. 

Щоб перевірити ефективність роботи правоохоронців, журналісти знайшли кілька кіосків, які відкрито торгують нелегальними сигаретами на столичній Оболоні, і зробили там "контрольну закупівлю". Репортеру продали пачку сигарет за 30 гривень, пояснивши низьку ціну тим, що продукція призначена для магазинів безмитної торгівлі duty free і тим, що сигарети "йдуть з митниці". Чек покупцям не видали. Аналогічну пачку журналісти згодом купили в супермаркеті за 50 грн. - у чеку вже вказано розмір акцизу (27 грн.), ПДВ і роздрібний акциз.

Щоб припинити незаконну діяльність, репортери викликали на точку поліцію. "За хвилину до приїзду слідчо-оперативної групи касирка вибігає з кіоску і закриває його на замок. Хто і як попередив жінку - незрозуміло", - констатують журналісти. Правоохоронці, яки приїхали на місце, зафіксували заяву і залишили контакти для звернення до чергового. 

Через кілька днів, коли автори сюжету повернулися на ту ж точку, кіоск продовжував працювати.