false

Через 3 роки після відкриття кримінальної справи про виробництво контрафактних сигарет ТОВ "Юнайтед Тобако" в Жовтих Водах на Дніпропетровщині продовжує випускати "сіру" тютюнову продукцію і поставило виробництво на промислові рейки.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна.

Нагадаємо, після виходу розслідування "Схем" про контрафактні сигарети в червні 2018 року щодо "Юнайтед Тобако" було відкрито кримінальну справу. "Юнайтед Тобако" не сплатило до бюджету майже 2,5 млн грн акцизного збору. Однак фірма заплатила 619 тис. грн штрафу і продовжила випускати до 90% сигарет без акцизних марок. За даними Рахункової палати, в тільки 1 півріччі 2019 року бюджету було завдано збитків на 63 млн грн.

Відео дня

Журналісти-розслідувачі програми "Особливий погляд "на 5 каналі виїхали в Жовті Води, щоб перевірити, чи дотримується "Юнайтед Тобако" закону зараз.

false

У 6 торгових точках, автори розслідування купили 11 пачок сигарет "Пулл" і "Маршалл" (бренди випускає "Юнайтед Тобако"). Середня ціна в роздробі - 32 грн, в опті - всього 18 грн за пачку. При цьому тільки специфічний акциз на пачку в Україні становить 29 грн.

Сигарети відправили на експертизу до Київського науково-дослідного інституту судової експертизи. Протягом місяця тут перевіряли легальність походження продукції.  На 3-х з 11 пачках, куплених в офлайн-магазинах, не було акцизних марок, а інформація була надрукована не українською, а англійською та арабською мовами. Згідно з висновками інституту, тільки 2 пачки з 11 відповідають нормам. На інших наклеєні липові"акцизні марки". За словами старшого наукового співробітника Інституту Сергія Січкаря, контрафакт виготовлений не кустарним способом, а на промисловому обладнанні: "рівні обрізані краї пачок сигарет, рівно проклеєний папір, сукупність таких ознак свідчить про масове промислове виробництво".  

false

Дешеві і в масі своїй контрафактні сигарети марок "Пулл" і "Маршалл" широко продаються не тільки в Дніпрі, але і в Києві. "Є постійне нелегальне виробництво. Є постійні зловживання щодо сплати податків. Відповідно, мали бути кримінальні справи і конфіскація, ліквідація цього провадження. Уявити, що, наприклад, в Європі могла ось так просто продовжувати працювати компанія, яка неодноразово порушувала законодавство, просто неможливо", - говорить голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

Контрафактні сигарети тягнуть не тільки тінізацію економіки і багатомільйонні збитки для держави, а й становлять небезпеку здоров'ю і життю українців. "Яка логіка акцизів на тютюнові вироби? Держава намагається зробити менш доступною шкідливу вбиваючу продукцію... коли не сплачується акциз і відбувається такий обхід, це означає доступність цих виробів, особливо для молоді", - заявив експерт громадської організації "Життя" Дмитро Купіра.   

У "Юнайтед Тобако" коментувати результати експертизи відмовилися.