Ілюстрація REUTERS

Міністр економіки Юлія Свириденко спільно з торговим представником США послом Кетрін Тай та послом України в США Оксаною Маркаровою відкрила 10-е ювілейне засідання Українсько-американської торговельно-інвестиційної ради.

Про це Свириденко повідомила на своїй сторінці в Facebook, пише uaprom.

За її словами, серед найбільш важливих пріоритетів - скасування американських мит на українську сталь, співпраця у сфері сільського господарства (у тому числі по меліорації), захист інтелектуальної власності.

Відео дня

"Недавня домовленість США і ЄС дає нам шанс також звільнити українську сталь з-під мит. Тим більше, вона повністю виплавлена в Україні (як цього вимагають США). Ця дискусія складна у світлі глобальної проблеми перевиробництва сталі. Але у нас з США дуже схожі погляди на цю проблему", - повідомила Свириденко.

Нагадаємо, США і ЄС досягли згоди в питанні тарифів на сталь і алюміній, що поставляються в Штати з Європи. Відповідно до досягнутої угоди, річний обсяг квоти для європейських металургів, в межах якої імпорт на американський ринок не буде обкладатися захисними митами, складе 3,3 млн. т металопродукції, а також 18 тис. т. - для необробленого алюмінію і 366 тис. т. - для алюмінієвих напівфабрикатів.

Відносно імпорту української металопродукції США все ще зберігають 25%-ве мито, хоча Київ кілька разів намагався домовитися з Вашингтоном про її заміну на безмитні квоти. Більш того, США також ввели проти широкого спектра вітчизняної металопродукції, а саме плоского металопрокату, сталевих труб, арматури, катанки, дроту численні антидемпінгові та компенсаційні мита.

При цьому система торгових розслідувань США настільки складна і розгалужена, що призводить до відвертої дискримінації українських металургів, яких примушують оплачувати 25%-ве мито, фактично, двічі: і на митниці, і при розрахунку антидемпінгових мит.

Адміністрація США ввела мита на імпорт сталі та алюмінію з усіх країн, в тому числі і ЄС, в березні 2018 році. Брюссель у відповідь ввів мита на ряд американських товарів, а також провів своє захисне розслідування, в результаті якого ввів квоти на весь імпорт сталі в ЄС, в тому числі й з України. Офіційний Київ постійно веде переговори про спрощення доступу української метпродукції на європейський ринок, але поки що вони безрезультатні.