Ілюстрація REUTERS

Об'єднання металургійних підприємств "Укрметалургпром" просить президента Володимира Зеленського доручити Кабінету Міністрів і Міністерству економіки вжити заходів, щоб якомога швидше ввести тимчасову заборону експорту металобрухту з України до 31 грудня 2023 року (включно).

Про це йдеться в листі "Укрметалургпрому" на адресу Зеленського, передають "Українські новини".

"Укрметалургпром" цього року вже неодноразово звертався до Кабміну і Мінекономіки з проханням розглянути можливість якомога швидшого впровадження тимчасової заборони експорту металобрухту з України до 31 грудня 2023 року. Однак ця ініціатива, вже цілком очевидно, навмисно гальмується з боку чиновників", - йдеться в ньому.

Відео дня

У документі наголошується, що металобрухт є стратегічною сировиною для української металургійної галузі з досить обмеженим ресурсом на вітчизняному ринку. При цьому заготівля металобрухту в Україні падає вже 20 років поспіль, а у 2020 році був встановлений її історичний мінімум - 2,9 млн тонн.

"На початку літа цього року металургійна галузь відчула критичний дефіцит брухту, який спочатку вдалося компенсувати за рахунок складських запасів. Проте вже у вересні підприємства почали втрачати обсяги виробництва у порівнянні з липнем. Очевидно, що ця тенденція продовжиться і в наступні місяці. При цьому, з початку 2021 дуже швидкими темпами зростає експорт брухту. За даними Державної митної служби, відвантаження металобрухту на зовнішні ринки в січні-серпні цього року збільшилися майже у 20 разів, до 410 тис. тонн", - йдеться в листі.

При цьому, відповідно до листа, експорт найбільших обсягів сировини стався в критичний для вітчизняних металургійних заводів літній період, так в червні він склав 85 тис. тонн, в липні - 103 тис. тонн, в серпні - 75 тис. тонн.

"Це призвело до того, що Україна вже стала найбільш незахищеним і доступним джерелом брухту, зокрема, для Туреччини, найбільшого у світі імпортера цієї сировини. І це відбувається на тлі дії в багатьох країнах світу загороджувальних мит (бар'єрів) проти готової української металопродукції, яких з кожним роком стає все більше. При цьому внутрішній ринок для металургійних підприємств є вкрай вузьким", - йдеться у документі.

При цьому в листі наголошується, що металургія - базова галузь української економіки, яка формує близько 26% валютних надходжень і 12-15% ВВП країни. Підприємства гірничо-металургійного комплексу забезпечують зайнятість для 600 тис. громадян і сплату 35 млрд гривень податків.

Також у листі зазначається, що металобрухт - критична сировина для декарбонізації української металургії. Зокрема, його використання дозволяє зменшити споживання первинної сировини й за рахунок цього скоротити викиди CO2 металургією на 60% і на 1 тонні переробленого брухту економити 740 кг вугілля.

"Зберігаючи експорт брухту, влада України повністю позбавляє свою промисловість конкурентоспроможності на європейському ринку через неможливість декарбонізуватися, оскільки зі свого боку не пропонують і не дають ніякої фінансової, регуляторної підтримки й компенсаторів для української промисловості для цих цілей. Дуже показово, що на тлі колосальних фінансових вливань, в Європейському Союзі парламентарії звернулася до Єврокомісії з вимогою заборонити експорт брухту з екологічних міркувань", - йдеться в документі.

З метою забезпечення подальшого розвитку провідної національної галузі та економічного зростання України "Укрметалургпром" просить Зеленського доручити Кабінету Міністрів і Міністерству економіки вжити всіх заходів, щоб якомога швидше ввести тимчасову заборону експорту металобрухту з України до 31 грудня 2023 року.

Як повідомляли "Українські новини", об'єднання металургійних підприємств "Укрметалургпром" і об'єднання трубних заводів України "Укртрубопром" просять прем'єр-міністра Дениса Шмигаля тимчасово заборонити експорт металобрухту з України до 2024 року.