Приватизація ДП "Укрспирт" триває, у 2021 році продано з аукціонів 22 з 41 виробничих майданчиків,  але 1 січня 2022 року істотно змінилися умови приватизації спиртових заводів.

Тепер потенційний покупець повинен враховувати те, що у зв’язку із прийняттям Закону України  "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень", у випадку своєї перемоги в електронному аукціоні з продажу майна спиртового заводу, він змушений буде додатково витратитися на компенсацію балансоутримувачу майна спиртового заводу – ДП "Укрспирт" суму в розмірі 100 відсотків балансової вартості такого майна станом на останню звітну дату. Дана сума буде рівнозначною стартовій ціні майна спиртового заводу.

Для ілюстрації даної новели, розберемо останні зміни на прикладі чергового аукціону що має відбутися вже 1 березня 2022 року -  Окремого майна - Струтинського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП "Укрспирт" за адресою: Львівська область, Золочівський р-н, с. Струтин.

Відео дня

З інформаційного повідомлення вбачається, що стартова ціна лоту становить - 31 338 684,70 грн без ПДВ. Таким чином, новий власник зобов’язаний буде заплатити до бюджету дві суми: суму придбання на аукционі,  - на рахунок Фонду державного майна України (вартість придбання майна) та додатково 31 338 684,70 грн без ПДВ на рахунок ДП "Укрспирт" (компенсація балансоутримувачу майна спиртового заводу для погашення його кредиторської заборгованості). Таким чином, остаточна мінімальна вартість придбання майна  (в разі відсутності  ставок на збільшення ціни)  Струтинського спиртового заводу вже становитиме  понад 62 млн грн без ПДВ, а в разі успішних торгів та підняття ставок ціна зросте  до 80-100 млн грн.

Дані зміни були запроваджені вимушено, задля погашення кредиторської заборгованості ДП "Укрспирт", яка сьогодні сягає понад 400 млн грн та для підтримки господарської діяльності ДП "Укрспирт".