Кононенко через суд поновив оренду ділянок біля ботсаду на Печерську / фото nashigroshi.org

Суд визнав укладеними між Київрадою і ТОВ «Янтра» договори про поновлення оренди земельних ділянок площею 0,33 га і 0,49 га по вул. Мічуріна, 56 у Печерському районі м. Києва.

Читайте такожСуд скасував арешт 11-поверхової "висотки Білозір" на київському Подолі

Про це свідчать рішення Господарського суду м. Києва від 15 травня і 30 січня, передають “Наші гроші”.

Відео дня

Договір оренди ділянки площею 0,33 га поновлено на три роки, а ділянки площею 0,49 га – на п’ять років. Договори визнано укладеними з моменту набрання чинності вказаними судовими рішеннями.

Власником ТОВ «Янтра» є ПАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «ВІК» Ігоря Кононенка. У 2010 році Кононенко був депутатом Київради від Блоку Черновецького. За часів Порошенка він був першим замголови фракції БПП у Верховній Раді. При Зеленському він поїхав за кордон «на змагання по тенісу» і у публічній політиці участі поки що не бере. Керівником ТОВ «Янтра» є Валерій Тригубенко.

У 2010 році Київрада прийняла рішення про передачу ТОВ «Янтра» в оренду для будівництва офісно-торговельно-розважального комплексу з паркінгами дві ділянки по вул. Мічуріна, 56. Зокрема, 0,33 га на 3 роки, і 0,54 га – на 5 років. При укладенні договору оренди розмір другої ділянки було зменшено з 0,54 га до 0,49 га.

Щодо ділянки площею 0,33 га суд встановив, що оренда перший раз поновлювалася у 2015 році. А у 2019 році фірма пропустила термін подання листа про друге поновлення, однак вона продовжує користуватися ділянкою і не отримала від Київради відмови у поновленні. Як вказав Госпсуд, відсутність протягом одного місяця заперечення орендодавця проти такого користування ділянкою можна кваліфікувати як «мовчазну згоду» орендодавця на пролонгацію договору. Даних про оскарження рішення Госпсуду в апеляції поки немає.

Щодо ділянки площею 0,49 га суд встановив, що постійна комісія Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування 05.09.2017 прийняла рішення про поновлення «Янтрі» оренди на 5 років. Однак, Київрада договір так і не підписала. Госпуд дійшов висновку, що у фірми виникли «правомірні очікування» щодо продовження користування ділянкою. Київрада подала апеляцію на рішення Госпсуду по ділянці 0,49 га, розгляд триває.

У 2010 році Київрада відхилила протест заступника прокурора міста Києва про скасування передачі в оренду ТОВ «Янтра» ділянок по вулиці Мічуріна, 56. Прокуратура підкреслювала, що оскільки вся ділянка розташована або в зоні зелених насаджень загального користування, або на території вулиць і доріг, то будівництво на ній торговельно-офісного і розважального центру суперечить законодавству. Зокрема, прокуратура вказувала, що частина ділянки площею 0,13 га перебуває в користуванні Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка.

Після відмови Київради прокуратура пішла в суд, і виграла у перших двох інстанціях (вони скасували рішення про передачу ділянок «Янтрі»), однак Вищий адмінсуд у 2011-му ці рішення скасував і у задоволенні позову прокуратурі відмовив. Скасувати рішення ВАСУ у Верховному Суді у 2012 році прокуратурі не вдалося.

На сьогодні відомо, що «Янтра» розпочала процедуру будівництва, зокрема, отримала містобудівні умови та обмеження забудови ділянки, а також у лютому 2016 року надала в столичну Держархбудінспекцію повідомлення про початок виконання підготовчих робіт, і надалі зміну даних у ньому.