ЄС хоче реформувати фонд військової підтримки України / фото УНІАН, Анастасія Сироткіна

Зовнішньополітичне відомство Євросоюзу представило державам-членам пропозицію щодо реорганізації фонду, який надає військову підтримку Україні. Це повзано з тим, що ЄС переходить від надання зброї з наявних запасів до закупівлі нової, пише Bloomberg з посиланням на документ Європейської служби зовнішніх справ.

Зазначається, у документі викладені умови створення раніше запропонованого Фонду допомоги Україні з річним бюджетом близько 5 мільярдів євро (5,4 мільярда доларів), про який уряди країн ЄС не змогли домовитися.

Журналісти зазначають, що в рамках нинішнього механізму фінансування – Європейського фонду миру (ЄФМ, EPF) – країни-члени ЄС отримують відшкодування за зброю, яку вони надсилають Україні. Розмір фонду кілька разів збільшувався, але рішення про виділення та виплату коштів потребують одностайної підтримки.

Відео дня

"Дипломатичні представники кількох країн, в тому числі Німеччини, на зустрічі в середу припустили, що EPF в тому вигляді, в якому він існує зараз, стає менш ефективним, оскільки більша частина майбутніх поставок буде здійснюватися за рахунок нових закупівель озброєнь, а не з наявних запасів", – йдеться в статті.

Також зазначається, що Інші країни-члени хотіли б, щоб фонд допомоги був вбудований в EPF, в той час як деякі країни хочуть зберегти нинішній механізм.

Фонд матиме два основних "європейських стовпи": надання летальної та нелетальної підтримки Україні шляхом спільних закупівель через європейську промисловість; продовження тренувань та оснащення українських військ.

Передбачається, що фонд буде використовуватися для задоволення найбільш нагальних потреб України в артилерії, спеціалізованих боєприпасах, безпілотниках та засобах ППО.

"Необхідно якнайшвидше досягти політичної згоди щодо запропонованої мети – збільшити загальну фінансову стелю EPF на 5 млрд євро, спеціально виділених для України", – вказано в документі.

Додається, що подальші співставні щорічні збільшення можуть бути передбачені до 2027 року, виходячи з потреб України та за умови політичного керівництва з боку держав-членів.

В агентстві нагадали, що з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну було схвалено сім пакетів на загальну суму 3,5 млрд євро, а також 2 млрд євро на постачання боєприпасів. Країни-члени ЄС сперечаються щодо ставок відшкодування і використання фонду для компенсації закупівель, а Угорщина заблокувала восьмий транш фінансування для компенсації країнам ЄС за поставки.

Зброя для України

В Європейському Союзі поки не можуть узгодити створення "спеціального фонду" в межах Європейського фонду миру для закупівлі зброї для України на загальну суму 20 млрд євро на чотирирічний період. Передбачено виділення до 5 мільярдів євро на рік на наступні чотири роки (загальна сума цього спецфонду має становити 20 млрд євро).

У грудні 2023 року глави держав і урядів країн-членів Європейського Союзу підтримали збільшення фінансування Європейського фонду миру, з якого виділяються кошти на закупівлю зброї для України.

Вас також можуть зацікавити новини: