фото УНІАН

Загальний обсяг інвестицій в програми з енергоефективності в 2018 році становитиме 1,6 млрд грн, повідомив під час представлення проекту державного бюджету на 2018 рік прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

«Ми створили цього року системний інструмент - Державний фонд енергоефективності. 100 млн євро - наші міжнародні партнери наступного року починають фінансування на кілька років, але загальна сума становитиме 100 млн євро до Фонду енергоефективності, 20 млн євро - робить свій внесок уряд Німеччини, за що ми їм вдячні. Ми передбачаємо 800 млн грн зі свого бюджету, крім міжнародних донорів, і 400 млн грн на «теплі» кредити. Тобто ми вважаємо, що загальний обсяг інвестицій, для початку, на енергоефективність буде 1,6 млрд грн», - сказав Гройсман.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада на початку червня 2017 року ухвалила закон про створення в Україні Фонду енергоефективності, який передбачає створення організаційної структури для ефективного використання фінансових коштів на термомодернізацію і енергетичну модернізацію житлового фонду.

Відео дня

Читайте такожГройсман очікує 120 мільйонів євро від ЄС на створення Фонду енергоефективності

Кабмін очікує отримання перших 50 млн євро фінансової допомоги Євросоюзу на створення Фонду енергоефективності в першій половині 2018 року.

На реалізацію програми «теплих» кредитів Кабінет міністрів заклав на 2017 рік 400 млн грн, тоді як у 2016 році на ці цілі було виділено 900 млн грн. У другій половині 2017 року на цю програму було додатково спрямовано ще 400 млн грн.

Механізм фінансування «теплих» кредитів передбачає відшкодування 20% суми кредиту (але не більш ніж 12 тис. грн) для громадян при заміні газових котлів, 35% суми кредиту (але не більш ніж 14 тис. грн) на енергоефективне обладнання і матеріали для фізичних осіб, 40% тіла кредиту (але не більш ніж 14 тис. грн у розрахунку на одну квартиру) на енергоефективне обладнання і матеріали для ОСББ і житлово-будівельних кооперативів. При цьому громадянам, які отримують субсидію, компенсується 70% суми кредиту.