В Україні має місце тенденція до погіршення екологічного стану джерел питного водопостачання як за санітарно-хімічними, так і за санітарно-мікробіологічними показниками.

Про це йшлося сьогодні на нараді з питань реалізації Загальнодержавної програми «Питна вода України» під головуванням прем’єр-міністра Миколи Азарова, що відбулася на Деснянській водопровідній станції ПАТ «АК «Київводоканал», повідомили УНІАН у прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Як зазначалося на нараді, питне водопостачання майже на 80% забезпечується з поверхневих джерел. Більшість басейнів річок згідно з гігієнічною класифікацією водних об’єктів за ступенем забруднення можна віднести до забруднених та дуже забруднених. Незважаючи на значний спад промислового виробництва за останні роки та зменшення, у зв’язку з цим, скиду у водойми стічних вод, у країні має місце тенденція до погіршення екологічного стану водойм І та ІІ категорії як за санітарно-хімічними, так і за санітарно-мікробіологічними показниками.

Відео дня

«Високий рівень техногенного навантаження на водойми та використання недосконалих технологій підготовки питної води, які розраховані на доведення природної води до якості питної лише тоді, коли вихідна вода відповідає І класу поверхневих джерел водопостачання, не дозволяють забезпечити населення якісною та безпечною для здоров’я питною водою. На сьогодні практично всі водойми за рівнем забруднення наблизились до ІІІ класу, а склад очисних споруд, технології водопідготовки фактично не змінились», – повідомив в.о. міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Аліпов.

За його словами, найбільше відхилень за санітарно-хімічними показниками у Дніпропетровській, Луганській, Донецькій і Запорізькій областях, за бактеріологічними показниками – у Донецькій, Луганській та Кіровоградській областях.