Варшава. Міністерства праці та соціальної політики України та Польщі планують підписати договір про пенсійне забезпечення громадян обох країн до червня цього року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив журналістам у Варшаві віце-прем’єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій ТІГІПКО, який перебував з робочим візитом у Польщі.

За його словами, міністерства практично завершили узгодження параметрів документа. „Думаю, місяць-два і зможемо підписати”, - сказав він.

Відео дня

С.ТІГІПКО відзначив, що документ стосуватиметься пенсійного забезпечення українців, які живуть постійно у Польщі, та поляків, які живуть в Україні.

„Якщо українці виїдуть в Польщу та вирішать залишитися там, то частину пенсійного зобов’язання буде компенсовувати Україна, та навпаки”, - пояснив він.

За його словами, новий документ спростить нинішні процедури отримання пенсії.

Віце-прем’єр також сказав, що українські та польські експерти найближчим часом планують обговорити причини масового нелегального працевлаштування громадян України у Польщі та знайти способи для заохочення легальною роботою.

За даними українських урядовців, які озвучив С.ТІГІПКО, у Польщі працюють близько 300 тис. українців.

Як повідомляв УНІАН, громадяни України є абсолютними лідерами серед іноземців, які працюють у Польщі: в минулому році для них працедавці зареєстрували майже 170 тис. заявок (більше 90% усіх зареєстрованих) на сезонну роботу.

Ще 13 тис. українців отримали офіційні дозволи на роботу, що становить третину усіх виданих.

За даними польської влади, у 38-мільйонній Польщі легально постійно проживають майже 30 тис. українців.