Учасники ради РЕПО Асоціації «Фондове Партнерство» (АФП) мають низку концептуальних зауважень до підготовленого Національним банком України (НБУ) проекту Стандартизованих підходів щодо проведення банками операцій РЕПО з державними облігаціями України, повідомили УНІАН у прес-службі АФП.

Як зазначили в АФП, дані стандартизовані підходи значно обмежують ринок РЕПО, оскільки проектом визначено, що учасниками угод РЕПО з державними облігаціями можуть бути тільки банки і НБУ, з чого, на думку представників АФП, можна зробити висновок, що торговці цінними паперами не можуть бути учасниками ринку РЕПО з державними облігаціями. Крім того, відзначили в АФП, операції РЕПО з державними облігаціями між банками можуть здійснюватися виключно на біржовому ринку, а державні цінні папери, що є предметом угоди РЕПО, повинні знаходитися у власності банку, що означає заборону банку діяти в інтересах клієнта.

По-друге, зазначають в АФП, запропонований документ включає регулювання питань, що відносяться до договірних відносин. Це стосується, зокрема, визначення НБУ суми договору на рівні справедливої​​/ринкової ціни (яка розраховуються в порядку, визначеному НБУ). «Згідно зі світовою та українською практикою визначати «вхідну» ціну повинні самі учасники угоди. Крім того, передбачена можливість відхилення ціни договору на розмір дисконту (haircut), яка є мотивацією продавця виконати другу частину операції РЕПО», - зазначив член ради РЕПО Сергій Швець.

Відео дня

Учасники ради АФП також відзначили, що документ містить внутрішні суперечності і норми, які конфліктують з нормами чинного законодавства. Наприклад, серед підстав припинення зобов'язань за договором РЕПО немає повного виконання сторонами зобов'язань за договором, натомість підставою для припинення зобов'язань є запровадження процедури банкрутства однієї зі сторін. Крім того, проект передбачає, що зобов'язання за договорами РЕПО з державними облігаціями України виконуються за принципом «поставка проти оплати», при цьому операції РЕПО з Національним банком без переходу права власності на цінні папери здійснюються взагалі без поставки.

Представники АФП також звернули увагу, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку вже розробила і затвердила порядок здійснення на фондових біржах операцій РЕПО, який зараз перебуває на узгодженні у Держкомпідприємництва. Обидва документи, на думку представників АФП, регулюють біржові операції РЕПО, але водночас містять істотні суперечності.

Нагадаємо, НБУ підготував "Стандартизовані підходи до проведення банками операцій РЕПО з державними облігаціями". Як відзначають в НБУ, даний проект підготовлено з метою сприяння розвитку ринку та вдосконалення інструментів регулювання ліквідності банківської системи та ліквідності окремих банків.