Ілюстрація REUTERS

Наступними флагманськими смартфонами китайської компанії Huawei стануть Huawei Mate 30 і Mate 30 Pro, що йдуть на зміну торішнім визнаним камерофонам Mate 20 і Mate 20 Pro.

Читайте такожHuawei представила один з найкомпактніших флагманів нового покоління

Їхня офіційна презентація пройде в Мюнхені вже 19 вересня, але через санкції США компанія Huawei не може використовувати в цих моделях магазин Play Store, сервіси і додатки Google. Принаймні, такий коментар у відповідь на відповідний запит джерела надали в Google, пише Reuters.

Відео дня

В Маунтін-В'ю пояснили, що видана 19 серпня міністерством торгівлі США тимчасова ліцензія, яка дає Huawei право купувати продукцію в США аж до 19 листопада, не поширюється на випуск нових пристроїв, таких як Mate 30.

Як пише itc.ua, Android – це проект з відкритим вихідним кодом і Google не зможе заборонити Huawei створювати свої прошивки на базі Android і поширювати оновлення. Кажучи точніше, санкції міністерства торгівлі США не можуть перешкодити Huawei використовувати Android, яка поширюється за вільною ліцензією Apache. Але ось стандартні додатки, включаючи магазин Play Store, пошукову систему Google Chrome, за попередню установку яких Google минулого року отримала від Єврокомісії рекордний штраф в розмірі €4,34 млрд (цей штраф все ще оскаржується), йдуть окремим пакетом Google Mobile Services.

Так от санкції, введені урядом США проти Huawei (16 травня Міністерство торгівлі США внесло китайську компанію Huawei і пов'язані з нею структури в чорний список, заборонивши закупівлю компонентів і технологій американських виробників без спеціального дозволу), не дозволяють Google ліцензувати Huawei свої сервіси і додатки для смартфонів Mate 30 і Mate 30 Pro. Іншими словами, офіційно Mate 30 і Mate 30 Pro не будуть підтримувати сервіси Google.

Справедливості заради відзначимо, що американські компанії можуть отримати у влади США дозвіл на постачання своїх товарів і послуг Huawei, якщо запросять ліцензію. Але, як повідомляє Reuters, жодна компанія з тих, що подавали заявки (таких вже було подано більше 130), так і не отримала дозволу на торгівлю з Huawei. Чи подавала таку заявку Google, невідомо.

В Huawei повідомили, що компанія зможе продовжити використовувати Android і екосистему Google з дозволу уряду США, або перейде на власну ОС і сервіси.

Нагадаємо, на нещодавній конференції розробників Huawei Developers Conference 2019 компанія представила свою операційну систему під назвою HarmonyOS, водночас запевнивши про відсутність планів щодо її застосування в смартфонах. Але в мережі раніше з'являлися повідомлення, що саме Mate 30 стане першим смартфоном на базі HarmonyOS. І тепер зрозуміло, чим вони були підкріплені.

Дату виходу Mate 30 компанія Huawei поки офіційно не підтвердила.