TikTok має намір зберегти бізнес в США / Ілюстрація REUTERS

Материнська компанія TikTok китайська ByteDance обговорює з владою США заходи, які дозволять популярному додатку уникнути повного продажу бізнесу в країні.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Читайте такожКомпанія TikTok виграла суперечку за український домен

Відео дня

Варіанти продажу

Як пише видання, продаж TikTok можливий і сторони розглядають різні варіанти. Наприклад, навіть якщо ByteDance не продасть бізнес TikTok в США повністю, компанію все ще може очікувати реструктуризація. Це може включати в себе угоду TikTok з технологічним партнером з США, який допоможе захистити дані користувачів в обмін на міноритарну частку.

"Казначейство зосереджено виключно на обговореннях, пов'язаних з наказом президента від 14 серпня 2020 року», — повідомив виданню представник відомства у відповідь на запит про угоду з TikTok.

Указ Трампа

7 серпня 2020 року президент США Дональд Трамп підписав виконавчий указ «про боротьбу із загрозою TikTok», який зобов'язує американські компанії протягом 45 днів припинити операції з компанією-власником додатка ByteDance.

Також президент США заявляв, що якщо до 15 Вересня TikTok не буде проданий американській компанії — робота додатка в країні буде припинена.

24 серпня стало відомо, що TikTok оскаржив у суді указ Трампа.

Ситуація в TikTok

  • 28 серпня 2020 року Американська торговельна мережа об'єдналася з Microsoft для покупки TikTok.
  • 27 серпня 2020 року Генеральний директор компанії TikTok Кевін Майєр заявив про те, що йде у відставку на тлі значного політичного тиску на популярну соцмережу з боку Білого дому.
  • 8 серпня 2020 року стало відомо, що американська компанія готова купити TikTok в чотирьох країнах.
  • 13 серпня 2020 року з'явилася інформація про те, що індійський TikTok можуть продати за $3 мільярди.
  • 10 серпня 2020 року в ЦРУ заявили, що мережа TikTok не передавала дані своїх користувачів Китаю.
  • 2 серпня 2020 року американська компанія Microsoft припинила переговори про покупку китайської соціальної мережі TikTok.
  • 31 липня видання New York Times повідомило, що американський технологічний гігант Microsoft веде переговори стосовно придбання TikTok. Того ж дня президент США Дональд Трамп заявив, що його адміністрація розглядає можливість заборони китайської соцмережі TikTok. Зазначалося, що китайська компанія становить загрозу національній безпеці США.
  • Американські законодавці висловлювали побоювання з приводу того, що TikTok обробляє дані користувачів. Зокрема, їх турбували китайські закони, що зобов'язують місцеві компанії співпрацювати з розвідувальними службами КНР.
  • На початку липня 2020 року Державний секретар США Майк Помпео попередив щодо можливості заборони TikTok і ще цілого ряду китайських програм.