Євген Кравцов не на жарт розлютив підлеглих / Фото УНІАН

3 тисячі залізничників вимагають на мітингу біля Офісу президента звільнення голови правління АТ «Укрзалізниця» Євгена Кравцова, підвищення зарплати і скасування реформи, в результаті якої планують скоротити понад 120 тис залізничників.

Про це передає кореспондент Українських Новин з місця подій.

14 листопада під стінами Офісу Президента залізничні профспілки організували попереджувальну акцію протесту проти приватизації залізниці, в результаті якої буде скорочено понад 120 тисяч осіб.

Відео дня

Якщо влада не виконає вимоги залізничників, профспілки обіцяють організувати загальнонаціональний протест, який паралізує вантажні та пасажирські перевезення в країні.

Протестувальники вимагають зупинити реформу, звільнити генерального директора УЗ Євгена Кравцова і залучити профспілки до обговорення запланованих змін.

За словами представників профспілок, до цих пір керівництво УЗ не обґрунтувало реформу і не роз'яснив наслідки.

Учасники акції закликають Президента втрутитися в ситуацію, що склалася на підприємстві, і вимагають провести діалог щодо суті реформ на «Укрзалізници».

На думку мітингувальників, перш ніж говорити про приватизацію, необхідно вирішити питання з фінансуванням збиткових підрозділів УЗ. Адже в результаті цілком можливий такий сценарій: приватному бізнесу дістануться прибуткові частини підприємства, а державі – тільки збиткові.

Крім того, пояснюють вони, масштабне скорочення співробітників може паралізувати роботу залізниці вже найближчим часом. Адже зараз на підприємстві – гострий дефіцит працівників робітничих та інженерно-технічних професій.

"На підприємстві працює 250 тисяч співробітників, 5 тисяч з них – у Центральному апараті. Виходить, до кінця року буде звільнений кожен другий залізничник. Причому, під скорочення потрапляють переважно інженерно-технічні працівники. Тобто, залізнична інтелігенція, яка стоїть керівництву «Укрзалізниці», як кістка в горлі. Адже саме ці люди бачать наслідки некомпетентності нинішнього керівництва підприємства", - сказав на мітингу голова вільної профспілки машиністів України Семен Кариков.

Також профспілки вимагають відновити пенсійний вік для виходу на пенсію за вислугою років, підвищити середню зарплату в галузі мінімум на 25%, а також виплатити 13 зарплату за 2019 рік, яка була скасована рішенням Кравцова.

Зазначимо, раніше про скорочення 120 000 осіб у зв'язку з реорганізацією раніше повідомив глава правління "Укрзалізниці" Євген Кравцов на зустрічі з профспілками.

Проблема нестачі кваліфікованих співробітників на УЗ існує вже кілька років і нещодавно стала причиною 4-денного простою. У кінці серпня через брак палива і робочих бригад по всім філіям підприємства почалися проблеми з доставкою і відправленням вагонів з вантажами. В результаті скупчення вагонів з вантажами робота однієї з філій в частині вантажних перевезень виявилася заблокована.

При цьому раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що не знає про намір "Укрзалізниці" скоротити 120 тисяч чоловік до 2020 року.