Ілюстрація / REUTERS

Україна стягнула перший штраф за порушення авіапростору в анексованому Криму.

Як повідомляється на сторінці Командування Повітряних сил Збройних сил у Facebook, п’ять років Україна намагається притягнути до фінансової відповідальності іноземні авіакомпанії, повітряні судна яких порушують повітряний простір в межах тимчасово окупованої Росією Автономної Республіки Крим.

Читайте такожМережа висміяла пенсіонерку, що обцілувала поїзд Путіна (фото, відео)

Нагадується, що після анексії Криму Україна заборонила зліт-посадку з аеропорту «Сімферополь» всім авіакомпаніям і закрила повітряний простір над усією територією півострова ще в березні 2014 року.

«Відтоді кількість таких порушень перетнула позначку у 200 тисяч, і за жодне з них ніхто так і не поніс фінансової відповідальності. І лише тепер маємо перший випадок погашення штрафу за заборону використання повітряного простору України», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що на запит інформагентства Міністерства оборони АрміяІnform у Державіаслужбі повідомили, що 8 серпня повітряне судно казахського акціонерного товариства «Авіакомпанія Euro-Asia Air» виконало політ у межах забороненої зони над окупованим півостровом.

Після цього Державіаслужба винесла постанову про накладення штрафу за правопорушення в галузі цивільної авіації.

«На відміну від російських авіаліній, які щодня здійснюють близько ста зльотів-посадок у Криму і вперто не виплачують штрафи, казахські авіалінії визнали свою провину і добровільно сплатили ці кошти. Тож державний бюджет України нещодавно поповнився на 136 тисяч гривень», - сказано у відповіді Державіаслужби.

У відомстві зазначили, що суми штрафів за порушення повітряного простору в Криму лише цивільними повітряними суднами російських авіакомпаній вже сягнули 13 мільярдів гривень.

У Державіаслужбі сподіваються, що справа з казахською авіакомпанією стане прецедентною і призведе до початку процесу погашення штрафів і росіянами.