Перед прийняттям рішення колегія АМКУ заслухала представників «Укрзалізниці» і компаній, які подали скаргу  / фото УНІАН

Постійно чинна адміністративна колегія Антимонопольного комітету України (АМКУ) з розгляду скарг газових компаній «Центральний енергетичний контрагент», «Інвестсервіс» та «Екотехноінвест» на порушення законодавства при закупівлі філією «Укрзалізниці» «Центр забезпечення виробництва» природного газу на 350,58 млн грн за переговорною процедурою зобов'язала компанію скасувати цю закупівлю у зв'язку з порушенням законодавства.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення за підсумками засідання комісії комітету оприлюднила перший заступник голови АМКУ Ольга Піщанська.

«Колегія постановила зобов'язати акціонерне товариство «Укрзалізниця» в особі філії «Центр забезпечення виробництва» скасувати процедуру закупівлі газового палива, оголошення про проведення якої оприлюднено на порталі уповноваженого органу», - повідомила Піщанська.

Вона також зазначила, що це рішення може бути оскаржено до суду у встановлений законом термін.

Відео дня

Перед прийняттям рішення колегія АМКУ заслухала представників «Укрзалізниці» і компаній, що подали скаргу. Зокрема, в «Укрзалізниці» рішення про проведення переговорної процедури закупівлі газу без проведення відкритого тендеру пояснили загрозою зупинки компанії через відсутність необхідних запасів газу.

«Станом на 1 січня 2020 року вже була така ситуація надзвичайного характеру, і саме намір укласти договір за переговорною процедурою через місяць і ситуація на залізниці досягла критичного апогею. У тій ситуації це було реальним шансом забезпечити стабільність залізничної галузі, оскільки була загроза припинення роботи підприємства», - пояснив рішення провести закупівлю за переговорною процедурою представник «Укрзалізниці».

Крім того, в «Укрзалізниці» нагадали, що компанія ще в грудні направила запит до Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) з проханням роз'яснити, чи буде надзвичайною ситуацією відключення газу для потреб галузі, на що отримала ствердну відповідь.

Варто зазначити, що в ході засідання з'ясувалося, що «Укрзалізниця» не завантажила відповідний лист від ДСНС в систему "Прозорро", на чому акцентували представники комітету.

Крім того, на питання представників державних уповноважених АМКУ, чому в компанії завчасно не забезпечили закачування газу для потреб галузі, в «Укрзалізниці» зазначили, що попередні оголошені тендери на закупівлю газу заблоковані через скарги учасників торгів.

Присутня на засіданні представник компанії «Центральний енергетичний контрагент» Наталія Заєць з посиланням на відповідь ДСНС на запит одного з учасників даного тендеру, зазначила, що ДСНС не підтвердила ніяких наслідків надзвичайної ситуації в галузі.

«Крім того, переговорна процедура проходить на обсяг у відповідності з інформацією в системі «Прозорро» на два роки, тобто неконкурентна процедура закупівлі оголошена на два роки, тоді як надзвичайної ситуації та її наслідків немає», - сказала Заєць.

Читайте такожСтали відомі деталі меморандуму між «Укрзалізницею» і Deutsche Bahn

У свою чергу, представники АМКУ зазначили, що переговорна процедура закупівлі здійснюється замовником у разі нагальної потреби у здійсненні закупівлі у зв'язку з виникненням особливих економічних та соціальних обставин, які унеможливлюють дотримання замовником термінів для проведення тендеру, а саме - пов'язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайної ситуації, а також наданням гуманітарної допомоги іншим державам.

Як зазначили представники АМКУ, надзвичайною ситуацією вважається та, яка сталася внаслідок аварії, тоді як на залізничному транспорті такого не відбулося, у зв'язку з чим комітет прийняв рішення скасувати цю закупівлю.

Варто також зазначити, що на питання журналістів щодо того, чому «Укрзалізниця» перестала оплачувати газ своїм попереднім постачальникам, представники компанії відмовилися відповідати, пославшись на те, що ці питання - не предмет сьогоднішнього розгляду скарги.

Крім того, на питання УНІАН про те, чи буде «Укрзалізниця» подавати скаргу на дане рішення комітету, представники залізничної держкомпанії також відмовилися відповідати.

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2019 року «Укрзалізниця» оголосила відкриті торги щодо закупівлі газу на 683 млн грн, в ході якої учасники торгів оскаржили низку дискримінаційних вимог компанії, які дозволяли замовнику вручну маніпулювати вибором переможця. АМКУ задовольнив ці вимоги, проте «Укрзалізниця» просто проігнорувала це рішення.

29 січня 2020 року «Укрзалізниця», посилаючись на лист ДСНС і необхідність ліквідувати наслідки надзвичайної ситуації на залізничному транспорті, оголосила переговорну процедуру закупівлі газу на 350 млн грн, при цьому постачальники газу не відключали газ для «Укрзалізниці», незважаючи на те, що залізниця перестала платити чинним постачальникам, фактично примушуючи їх відключити газ у відповідь.

У свою чергу, учасники цієї закупівлі, серед яких «Центральний енергетичний контрагент», «Інвестсервіс» та «Екотехноінвест», подали скаргу до АМКУ, посилаючись на незаконність проведення компанією переговорної процедури, оскільки надзвичайної ситуації на залізничному транспорті не відбулося.

На переговорній процедурі «Укрзалізниця», відхиливши низку дешевих пропозицій, віддала понад 80% підряду компанії «Укргазресурс», засновник якої - Андрій Кучков, який, за даними проекту «Наші гроші», - зять колишнього міністра екології та власника відомої газодобувної групи «Burisma» Миколи Злочевського.

Також у грудні 2019 року «Укрзалізниця» заплатила компанії «Укргазресурс» за газ 18 млн грн без проведення тендеру і без укладення договору.