Ілюстрація REUTERS

Завершено досудове розслідування у справі стосовно незаконного відчуження 20 млн гривень, які перебували під арештом та підлягали конфіскації в дохід держави.

Читайте також«Укрзалізниця» призупинила пошук нового керівника через коронавірус

Про це повідомила прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Відео дня

Підозрюваними у справі є два директори та бухгалтер комерційних компаній, причетних до корупційних схем на ПАТ «Укрзалізниця», а також юрисконсульт одного з банків.

На сьогодні матеріали справи відкрито стороні захисту для ознайомлення.

Після цього обвинувальний акт буде направлено до суду для розгляду по суті.

Як повідомляв УНІАН, у 2016 році прокурори САП та детективи Національного антикорупційного бюро викрили злочинну схему, за якою державне підприємство «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України» (наразі філія «Центр управління промисловістю» ПАТ «Укрзалізниця») закуповувало у підконтрольних підприємств шпали та бруси за цінами на 80% вищими за середньоринкові. Як наслідок, протягом 2014-2016 років «Укрзалізниця» переплатила понад 13 млн гривень.

Один із керівників цих компаній визнав свою провину та у березні 2017 року з ним було укладено угоду про визнання винуватості. Обвинувальний вирок, винесений судом на підставі цієї угоди, набув законної сили у травні 2017 року і передбачав конфіскацію в дохід держави 20 млн гривень.

Іншому фігуранту цієї справи, колишньому посадовцю філії Укрзалізниці, повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. У серпні 2017 року обвинувальний акт стосовно нього було направлено до Солом’янського райсуду Києва.

Зважаючи на мільйонні збитки у справі, слідство ініціювало накладення арешту на кошти компаній, що були задіяні у вищевказаній корупційній схемі, а саме понад 20 млн гривень, які мали забезпечити відшкодування збитків.

Проте з’ясувалося, що ці кошти, всупереч судовим рішенням та вимогам законодавства, представники компаній відчужили на користь третіх осіб.

2 жовтня 2019 року трьом особам (двом директорам та бухгалтеру комерційних компаній) було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 388 КК (незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт, заставленого майна або майна, яке описано чи підлягає конфіскації»).

27 лютого 2020 року повідомлено про підозру ще одному учаснику злочину - юрисконсульту банку. Йому інкриміновано ч. 2 ст. 367 КК (службова недбалість).