Україна вимагає від Російської Федерації визнання адміністративного кордону колишніх УРСР та РСФСР в Керченській протоці державним кордоном між двома країнами.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив сьогодні міністр закордонних справ України Костянтин ГРИЩЕНКО під час години запитань до уряду у Верховній Раді України.

Він повідомив, що у червні цього року планується проведення 33-го раунду переговорів з делімітації кордонів між Україною та РФ в Азовському морі, Чорному морі та Керченській протоці.

Відео дня

«Українська сторона на переговорах вимагає визнання Росією колишнього міжреспубліканського адміністративного кордону в Керченській протоці як існуючого сьогодні українсько-російського державного кордону», - сказав К.ГРИЩЕНКО.

Він зазначив, що позиція України з цього питання впродовж багатьох років є незмінною.

Довідка УНІАН. Україна та Росія намагаються розділити Керченську протоку з 1996 року. Конфліктність питання полягала в тому, що позиція української сторони грунтується на радянських картах, де лінія кордону між Кримською областю УРСР і Краснодарським краєм РРФСР проходила по середині між їхніми берегами. В цьому випадку штучно виритий у мілководній протоці Керч-Єнікальський канал, по якому судна проходять до декількох російських портів Азова, відійшов би Україні. Російська сторона з цим не згодна й пропонує провести кордон по середині судноплавного фарватеру.

29 вересня 2003 року Росія почала будівництво дамби в Керченській протоці від Таманського півострова (Росія) у напрямку міста Керч до Тузли. Уряд України розцінив будівництво дамби як посягання на суверенітет держави.

Будівництво було припинено 23 жовтня за 102 метри від лінії українсько-російського кордону.

12 травня 2010 року перший віце-прем`єр-міністр України Андрій КЛЮЄВ заявив, що після підписання 17 травня угоди між Україною та Росією про демаркацію державного кордону буде створено відповідну робочу групу, яка займатиметься спірними питаннями, зокрема щодо острова Тузла.

17 травня 2010 року під час візиту до України Президента РФ Д.МЕДВЕДЄВА Україна і Росія уклали угоду про демаркацію державного кордону.

Того ж дня після переговорів з Д.МЕДВЕДЄВИМ Президент України В.ЯНУКОВИЧ висловив сподівання, що питання делімітації морського кордону між Україною й РФ буде вирішено позитивно.