Польський міністр звернувся до фермерів / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, УНІАН

Міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Сєкерський звернувся з листом до польських фермерів напередодні запланованої на 20 лютого повної блокади кордону з Україною. Політик запросив до спільної розмови представників галузі, пише Polsat News.

Він вказав, що регулювання аграрної торгівлі з Україною є одним із пріоритетів міністерства. Водночас повне закриття кордону може призвести до призупинення експорту польських товарів в Україну і, як наслідок – до ліквідації багатьох робочих місць. 

Сікерський зазначив, що його міністерство хоче "розробити двосторонню угоду з Україною, яка б розширила сферу захисту ринку, щоб включити інші чутливі продукти, такі як цукор, птиця, яйця, м’які фрукти, мед, яблучний сік, олії".

Відео дня

Міністр додав, що вже діє заборона на імпорт до Польщі зернових, ріпаку та соняшнику, а також деяких продуктів переробки.

Він також закликав мітингувальників стежити, щоб їхня діяльність якомога менше шкодила суспільству. 

Водночас в міністерстві запевнили, що звертаються за додатковими коштами для допомоги фермерам. Фінансові потреби мали представити на урядовому форумі. Польський уряд закликає вирішувати проблеми разом з аграріями, і запросив їх до переговорів .

"Хотілося б, щоб результатом нашої спільної роботи стала домовленість про вирішення поточних проблем і розробка програми на майбутнє", – написав міністр. 

Блокада кордону

Польські фермери відновили блокаду кордону з Україною на початку лютого і анонсували блокування усіх пунктів пропуску з 20 лютого.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що криза на кордоні з Польщею демонструє "ерозію солідарності". За його словами, ситуація не в зерні, а, скоріше, в політиці. Тому необхідно знайти спільні раціональні рішення з Польщею та усіма, кого турбує доля Європи.

Вас також можуть зацікавити новини: