Експерт прогнозує, що техогляд стане обов'язковим для всіх / фото REUTERS

Техогляд автомобілів в Україні знову стане обов'язковим, проте його варто довірити проводити бізнесу, якому "продавати" документи буде невигідно, вважає автомобільний експерт Олександр Федченко.

Про це він сказав "Апострофу".

Вітчизняним автовласникам він радить пам'ятати, що це потрібно для безпеки учасників дорожнього руху. 

Відео дня

"По-перше, треба змиритися з тим, що технічний огляд обов'язково повернеться. Ми нікуди від цього не подінемось, тому що це вимоги ЄС для подальшої інтеграції. По-друге, на мою думку, повернення технічного огляду необхідне. Адже стан багатьох авто у нас дуже поганий, і тих же "євроблях", які у нас розвалюються на дорогах", - говорить Федченко.

Експерт вважає, що проводити техогляд має не держава, а приватні компанії, й стверджує, що це викоренить корупційну складову.

Читайте такожВ Україні хочуть повернути дорожній збір з власників авто

"По-третє, що потрібно зробити, щоб подолати корупційні схеми, і це найголовніше питання – функцію техогляду потрібно передати від держави бізнесу, і ось чому. Я власник величезного СТО і знаю, як важко отримати право проведення технічного огляду. І втратити це право буде надто дорого через те, що хтось приїде та заплатить мені 200-300 грн, щоб отримати зелений папірець", - каже він.

Техогляд в Україні

В Україні на цей момент техогляд обов'язковий для вантажних автомобілів, таксі, автобусів і транспортних засобів, які перевозять небезпечні вантажі. Крім того, техогляд мають проходити легкові авто, які використовуються в комерційних цілях.

У Міністерстві інфраструктури заявляли, що технічний огляд транспорту в Україні має бути обов'язковим. За словами екс-міністра інфраструктури Владислава Криклія, таке рішення може вступити у дію вже з 2022 року.

Повернення в Україні обов'язкового техогляду особистого автотранспорту не допоможе знизити аварійність на дорогах, але створить додаткове джерело корупції. Таку думку висловив автоюрист Денис Конюшко, аналізуючи відповідну ініціативу української влади.

Поліцейські з 12 листопада почали використовувати спеціалізовані автомобілі - мобільні діагностичні станції, які контролюють відповідність технічного стану транспортних засобів, які підлягають обов'язковому технічному контролю.