JYSK, METRO та інші міжнародні компанії просять вирішити проблему з транзитними перевезеннями до ЄС

Дефіцит дозволів на вантажні автоперевезення з України до Польщі створює проблеми не лише українським автоперевізникам, а й міжнародним компаніям, які працюють в Україні.

Про це повідомив у Facebook заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

За його словами, до Мінінфраструктури звернулися "МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРІ УКРАЇНА", BERLIN-CHEMIE MENARINI, JYSK, INTERFILL, які скаржаться на проблеми з доставкою вантажів.

Відео дня

"У 2021 році Польща надала Україні лише 160 тис. дозволів, тоді як у 2016 році, коли запрацювала зона вільної торгівлі між Україною та ЄС, Україна мала на 40 тис. дозволів більше. Для розуміння через Польщу Україна транзитує товари до 12 країн Європи", - пише Найєм.

Він нагадав, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС набула чинності 5 років тому, і за цей час товарообіг із країнами ЄС автомобільним транспортом збільшився на понад 42%. На сьогоднішній день Євросоюз є найбільшим торговим партнером – на нього припадає 40,8% загального обсягу зовнішньої торгівлі.

"Очевидно, що така експансія викликає опір. Наші перевізники з року в рік стикаються зі штучним торговим бар'єром, який створюється через дефіцит дозволів на міжнародні перевезення", - констатує заступник міністра.

У зв'язку з цим команда Міністерства інфраструктури України винесла питання дозволів на рівень Єврокомісії та має намір добиватися системного вирішення проблеми.

"Минулого тижня у складі делегації на чолі з Ольгою Стефанішиною ми зустрілися з Генеральним директором з мобільності та транспорту Єврокомісії Генріком Хололеєм та порушили питання повної лібералізації транзитних вантажних автоперевезень з країнами ЄС. Це може стати нашою новою великою метою у відносинах із Євросоюзом найближчими роками", - зазначає Найєм, додавши, що Україна захищатиме свої економічні інтереси в ЄС.

Нагадаємо, за програмою президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" розпочалося відновлення прикордонної інфраструктури. У 2021-2022 рр. буде відремонтовано 600 км доріг, що ведуть до міжнародних пунктів пропуску та відкрито нові КПП.