Ілюстрація REUTERS

Головний завод Tesla в США, який розташовано в місті Фрімонт (округ Аламеда, штат Каліфорнія), відновив свою роботу в понеділок, 12 травня, всупереч чинній забороні місцевої влади про необхідність дотримання режиму тотальної самоізоляції через поширення коронавірусу.

Читайте такожРекорднаі премія: голова Tesla Ілон Маск отримає акцій на $700 мільйонів

Про це повідомляє портал ITC.ua з посиланням на Twitter голови компанії Ілона Маска.

Відео дня

"Сьогодні Tesla відновлює роботу дивлячись на чинну заборону округу Аламеда. Я буду на виробництві разом з усіма. Якщо когось заарештують, я прошу, нехай це буду лише я", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося раніше, 23 березня Tesla закрила свій головний завод у Фрімонті, виконуючи розпорядження місцевої влади про тритижневий карантин через коронавірус. Оголошуючи про скорочення зарплат і переведення частини працівників у неоплачувану відпустку минулого місяця, автовиробник вказував 4 травня як орієнтовну дату відновлення роботи заводів у США. На недавньому звіті для інвесторів Ілон Маск, не особливо стримуючи себе, назвав вимоги обов'язкової загальної самоізоляції "фашистськими" і "недемократичними".

7 травня губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом підписав розпорядження, яке дозволяє підприємствам відновити роботу. У тому самому розпорядженні сказано, що остаточне рішення залишається за владою округу, які можуть на свій розсуд продовжити карантин. Саме так і вчинив округ Аламеда, продовживши обмеження до кінця травня.

У Tesla ж явно розраховували на зняття обмежень, плануючи повернути на роботу близько 30% працівників - компанія розробила 37-сторінковий план повернення до роботи, де в найдрібніших подробицях розписані заходи безпеки щодо забезпечення безпеки працівників та запобігання потенційного поширення COVID-19. Після того, як влада фактично не дозволила заводу Tesla повернутися до роботи, компанія подала позов до округу Аламеда, назвавши рішення влади ірраціональним та незбагненним. Одночасно засновник Tesla Ілон Маск пригрозив перенести штаб-квартиру компанії з Каліфорнії до Невади або до Техасу.

12 травня губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом в рамках щоденного брифінгу за COVID-19 виступив на підтримку Ілона Маска і Tesla, висловивши впевненість, що конфлікт виробника і місцевої влади вирішиться в найближчі дні. Так що, швидше за все, цього разу ніякої реальної загрози проблем з законом для Ілона Маска немає.