В Мінінфраструктури вважають, що левова частка перевізників надають послуги незаконно / Ілюстрація REUTERS

Мінінфраструктури підготувало законопроєкт, який регулюватиме роботу таксистів - він, зокрема, передбачає можливість ведення діяльності у сфері перевезень пасажирів на замовлення на основі патенту.

Про це повідомив у Facebook міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Читайте такожВ Україні змінили правила видачі водійських прав

Відео дня

Незаконні перевезення

За його словами, в документі враховані всі недоліки законодавства, за якими за ринком пасажирських перевезень відсутній належний контроль.

"Зараз в Україні працює багато служб таксі. За останніми підрахунками, кількість людей, які здійснюють перевезення пасажирів на таксі, досягає 220 тисяч, що становить 1,1% від економічно активного населення країни. При цьому, левова частка перевізників надають послуги незаконно, оскільки не мають ліцензії або не зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності. Їх кількість сягає 98%.

Щорічний оборот ринку внутрішніх перевезень на таксі та легковими автомобілями на замовлення складає близько 40 млрд гривень на рік. За весь час існування служб таксі бюджет України недоотримав величезні кошти й продовжує відчувати дефіцит. Новий законопроект має виправити цю ситуацію і вивести пасажирські перевезення з тіні", - написав він.

Що зміниться

Зокрема, законопроект передбачає скасування ліцензування для внутрішніх перевезень пасажирів на таксі та легковими автомобілями на замовлення і заміну його на повідомлення про початок такої діяльності.

Також передбачається можливість ведення діяльності у сфері перевезень пасажирів на замовлення на основі патенту, який можна придбати терміном на один місяць або рік.

У Мінінфраструктури розраховують, що бюджет може отримати близько 800 млн грн на рік від забезпечення надходжень податків і зборів від ведення такої діяльності.

Також документом передбачається обов'язкове особисте страхування від нещасних випадків на транспорті (полягає або з автомобільними перевізниками, або з провайдерами інформаційних послуг по організації перевезень)

Вимоги до перевізників

До перевізників планують встановити такі вимоги:

обов'язкова медична довідка і сервісна книжка для автомобільного індивідуального перевізника;

автомобільним індивідуальним перевізником не може бути особа, яка має незняту або непогашену судимість за окремі злочини.

Крім цього, планується створити реєстр автомобільних перевізників та реєстр провайдерів інформаційних послуг.

Контролювати дотримання законодавства перевізниками буде "Укртрансбезпека".

ПДР та штрафи

  • 29 липня 2020 року любителям швидкої їзди пригрозили додатковими медичними перевірками.
  • З 1 червня 2020 року в Україні почала працювати система автоматичної фото- і відеофіксації порушень правил дорожнього руху.
  • Водіям, які перевищили швидкість в межах Києва та Київської області та потрапили в поле зору камер фотовідеофіксації, почали приходити «листи щастя».
  • За словами міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, у Києві камери автофіксації за 8 хвилин зафіксували 262 випадки перевищення швидкості.