У водіїв закінчується час на пільгове розмитнення "євроблях" / фото УНІАН

В Україні закінчується пільговий період на розмитнення авто на єврономерах, з 11 листопада їх власників знову почнуть штрафувати.

Як пише "Обозреватель" із посиланням на слова адвоката Івана Казачука, у "євробляхерів" буде три варіанти дій, якщо вони досі не розмитнили авто. 

  • вивезти авто за кордон;
  • заплатити штраф та розмитнити авто без пільги;
  • не заплатити штрафи, але тоді авто конфіскують.

За словами експерта, власник "євробляхи" зможе розмитнити її до 8 лютого, якщо він перебував у районі ООС на Донбасі з 15 червня упродовж 90 днів.

"Всі інші автомобілі, які не пройшли розмитнення, до 8 лютого ще можна вивезти до Європи. Там можна продати й отримати хоч якісь кошти від цього авто", – говорить Казачук.

Читайте такожВ Україні почнуть "полювати" на власників "євроблях": кому загрожують величезні штрафиВ іншому випадку в Україні на водіїв чекають штрафи. При першій зупинці поліція випише протокол на 8500 гривень, повторна коштуватиме 17 тисяч і повідомлення митників. Ті своєю чергою можуть оштрафувати одразу на 170 тисяч і конфіскувати машину.

"Якщо людина не має грошей, щоб заплатити такий штраф, або ж вона не може передати свій автомобіль державі на компенсацію, у неї заарештовують рахунки, роблять заборону на відчуження рухомого та нерухомого майна, заборону на виїзд за кордон. Ось такі ось репресивні норми", – зазначає експерт.

Він також застеріг водіїв від здавання "євроблях" на запчастини, оскільки після 10 листопада це буде кваліфікуватися як неправомірні дії щодо товару під митним контролем. Штраф за такі дії також складає 170 тисяч гривень.

За оцінкою експерта, зараз в Україні перебуває близько 250-300 тисяч нерозмитнених авто на єврономерах.

Розмитнення авто в Україні 2021

12 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав закони, що спрощують процедуру розмитнення авто на єврономерах.

15 червня 2021 року в Україні набули чинності нові правила розмитнення "євроблях".

Пільгово оформити автомобіль дозволялося протягом 180 днів з моменту вступу в силу законів. Учасники АТО / ООС зможуть використовувати таку можливість протягом 270 днів.