Туреччина може профінансувати добудову другого літака "Мрія" / REUTERS

Туреччина розглядає можливість профінансувати добудову Другого Українського вантажного літака Ан-225 "Мрія".

Читайте такожСуд заборонив російській авіакомпанії експлуатацію літаків Ан-124 " Руслан"

Як заявив на прес-конференції віце-прем'єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, питання обговорювалося під час візиту української делегації до Туреччини, причому інтерес до добудови виявив лідер країни Реджеп Тайїп Ердоган.

Відео дня

"Зовсім екзотична була для мене ситуація, коли під час візиту ми торкнулися з президентом Туреччини питання добудови другої "Мрії", турецька сторона продовжить це обговорювати. У них є зацікавленість саме в стратегічних транспортних літаках, але "Руслани" ми запропонувати не можемо, оскільки ті, що є, вони нам самим потрібні, а нових ми побудувати не можемо. А "Мрію" одну теоретично можемо добудувати та вірю, що практично теж можемо, якщо буде зацікавленість інвесторів", - сказав він.

Що цьому передувало

  • У 2019 році провідний конструктор літака Ан-225 "Мрія" Микола Калашников заявляв, що завершення робіт з добудови другого такого об'єкта, який 30 років залишається найбільшим і найпотужнішим у світі транспортним літаком, обійдеться в 300-400 мільйонів доларів.

Довідка УНІАН

  • Ан-225 "Мрія" створений київським конструкторським бюро імені Антонова. Свій перший політ літак здійснив у 1988 році.
  • Відтоді "Мрія" залишається найбільшим і найпотужнішим у світі транспортним літаком.