фото УНИАН

Вже 8 місяців "Укрзалізниця" спільно з урядом не можуть вирішити процедурне питання. Через це вона не продає металобрухт, що, у свою чергу, негативно відбивається і на УЗ, і на українській економіці. Про це заявив президент ОП "Укрметалургпром" Олександр Каленков. 

"Було внесено зміни до постанови Кабміну, яка регулює процес продажу майна "Укрзалізниці", і стало незрозуміло, хто має приймати рішення щодо такого продажу – уряд чи УЗ. Питання, в принципі, редакторське. І дуже сумно, що у наш час, коли металургам для виживання потрібен брухт, економіці потрібні гроші, і "Укрзалізниці" потрібні кошти, знадобилося 8 місяців на вирішення такого питання", – зауважив Каленков. 

Він наголосив: УЗ мала можливість продавати брухт весь цей час. Але для цього потрібно було вирішувати вказані процедурні рішення, чого зроблено не було. 

Відео дня

"Це дуже явний приклад того, наскільки неефективно зараз ухвалюються рішення державними структурами. Тому що це все можна було б за великого бажання зробити протягом кількох тижнів! Втрати, яких зазнала наша галузь, уже в якомусь плані непоправні. Зараз же стоїть питання про те, щоб і галузь, і економіка України загалом не продовжували втрачати кошти", – пояснив Каленков. 

Він уточнив: на ринку фіксується дефіцит сировини, а ціни на неї ростуть, тож підприємства виробляють менше продукції, чим могли б. Тому всі зацікавлені в тому, щоб усі процедурні питання були вирішені якомога швидше.  

"Наскільки я знаю, зараз всі зауваження вже знято. І ми всі очікуємо, що цього тижня нарешті будуть узгоджені всі процедури, і ми можемо йти далі", – резюмував Каленков. 

Нагадаємо, залізничний оператор припинив реалізацію брухту ще у вересні 2023 року. До цього, у 2022 році, УЗ успішно реалізувала 113,04 тис. брухту чорних металів на український ринок. Продажі припинилися відразу після того, як Кабмін заборонив УЗ продавати брухт в обхід системи Prozorro, вважаючи, що це створить корупційні ризики.

За оцінками учасників ринку, на складах підприємств УЗ зараз наявні до 120-150 тис. тонн металобрухту. На поточний момент вартість цього обсягу металобрухту може складати 0,9-1,2 млрд грн, які недоотримує УЗ. Державний бюджет же недоотримав від реалізації брухту орієнтовно 200 млн грн.