Процес перейменування регіональних філій буде завершено в 2023 році / Ілюстрація REUTERS

Регіональні філії "Південна залізниця" та "Південно-Західна залізниця" змінять назви в рамках програми українізації об'єктів залізничного транспорту.

Про це повідомив голова правління товариства Олександр Камишин, інформує прес-служба "Укрзалізниці".

"Чому залізниця з центром у столиці має назву "Південно-Західна", а залізниця, яка має центр у Харкові, на півночі України,"Південна"? Це засилля імперської, російської давнини, яке не має нічого спільного зі справжнім українським. Саме тому в рамках нашої програми "Залізна українізація" ми змінимо це раз і назавжди", — пояснив він.

Відео дня

За словами Камишина, процес перейменування регіональних філій буде завершено в 2023 році.

Зазначається, що АТ "Укрзалізниця" розпочинає трирічну програму "Залізна українізація", мета якої – повністю позбутися імперських та російських назв, позначень, зображень на будь-яких об'єктах залізничного транспорту. Комплексна програма розрахована на 2023-2025 роки. За ці три роки в кілька етапів планується українізувати все, що пов'язує залізничну галузь України з країною-агресором: назви залізниць, позначки кілометражу, сигнальні позначки, радянські барельєфи, назви станцій тощо.

Війна в Україні та "Укрзалізниця"

У 2022 році" Укрзалізниця " перевезла близько 1,4 мільйона пасажирів до країн ЄС. Це є рекордним показником за останні 10 років.

6 січня 2023 року "Укрзалізниця" отримала 100 потужних зарядних станцій для смартфонів, які були встановлені на вокзалах з найбільшим пасажиропотоком.

13 січня "Укрзалізниця" відкрила програму лояльності для своїх пасажирів "залізні друзі", в рамках якої кожен кілометр подорожі перетвориться на бонуси.

17 січня стало відомо, що протягом року всі потяги Інтерсіті + перейдуть на Інтернет від Starlink. Команда Міністерства цифрової трансформації вже передала "Укрзалізниці" 450 терміналів Starlink. 

26 січня стало відомо, що "Укрзалізниця" через велике соціальне навантаження та обмеження вантажоперевезень у 2023 році очікує збитків у розмірі 20,2 млрд грн, але ціни на проїзд не підвищуватиме.

3 лютого "Укрзалізниця" призначила ряд приміських пасажирських поїздів між населеними пунктами Донецької та Харківської областей.

13 лютого 2023 року "Укрзалізниця" заявила про те, що розширює співпрацю із залізницею Молдови.

Вас також можуть зацікавити новини: