фото facebook.com/oleksandr.kubrakov

Україна відкрита до поглиблення відносин з Молдовою, заявив президент України Володимир Зеленський під час офіційного візиту до Кишинева. Зокрема, через програму Володимира Зеленського "Велике будівництво" реалізують проекти для розвитку сполучення між країнами.

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"Якщо "Велике будівництво" всередині країни – для цілісності та єдності України, то масштабні інфраструктурні проєкти з дружніми сусідніми країнами – це наша інвестиція у безпеку та добробут в регіоні", - зазначив міністр інфраструктури.

Відео дня

Цього року було відновлено 116 км траси Р-08 Немирів-Ямпіль - основну складову маршруту з Києва до Кишинева. Тривають підготовчі роботи до будівництва нового міжнародного мосту через річку Дністер на Вінниччині в околицях прикордонних населених пунктів Ямпіль і Косеуць.

Україна взяла на себе всі фінансові зобов’язання щодо будівництва мосту. Молдова допоможе забезпечити логістику до будівельного майданчика, безпеку усіх процесів. Це буде найшвидший та найкомфортніший шлях між двома столицями. Зараз Україну та Молдову сполучає лише один міст у зоні пункту пропуску "Могилів-Подільський - Отач".

Уряд також працює над відновленням залізничного сполучення між Україною та Молдовою, яке було припинене з розпалом пандемії коронавірусу.

У 2019 році залізницею подорожувало близько 90 тис. пасажирів. За 2019 рік кількість пасажирів виросла на 30%. Найпопулярнішим був рейс Кишинів – Одеса.

"Сьогодні завдяки зусиллям "Укрзалізниці" та Calea Ferata din Moldova нарешті відновлюється маршрут Кишинів – Одеса. Потяг формування АТ "Укрзалізниця" курсуватиме щоденно, даючи змогу зручно зранку виїхати з Кишинева (07:09) та ще до обіду (10:55) бути в Одесі. Зворотній рейс – ввечері (18:36 – 22:33)", - додав міністр.

Також опрацьовують можливості посилення співпраці у морському, річковому та авіаційному транспорті.

Нагадаємо, раніше Президент України Володимир Зеленський і Президент Республіки Молдова Майя Санду підписали спільну заяву щодо важливості розвитку українсько-молдовських двосторонніх відносин.