Зменшення числа випускників російських шкіл призводить до того, що російським вищим навчальним закладам сьогодні нема кого навчати, заявив у вівторок на засіданні Громадської ради при Міносвіти і науки РФ міністр освіти і науки Андрій Фурсенко. Повідомляють РИА-Новости

"Проблема в тому, що дійсно нема кого навчати, про це ми говорили неодноразово. Ця проблема реально існує. І що з нею робити, затягувати силоміць або все-таки створити реальне конкурсне середовище у вишах, в які людина вступає не тому, що більше нікого немає, а тому, що вона на певному рівні", - заявив міністр.

"Я можу сказати, щоб цього не було, треба різко скоротити кількість бюджетних місць.  Хочете, щоб скрізь був страшний конкурс, візьміть, переполовиньте", - сказав він, додавши, що це не заклик до скорочення бюджетних місць у ВНЗ, "так само, як і не було заклику скоротити кількість вчителів".

Відео дня

На думку Фурсенка, вишам не варто приймати людей, "які самі не знають, куди вони хочуть вступати". "Давайте збережемо фінансування, різко збільшимо утримання бюджетних місць, і ось вам відповідь - гроші прийдуть ті ж самі, а людей буде менше", - запропонував міністр.

Міністр відзначив, що він не впевнений, що "це міра правильна на сьогодні, але, якщо у нас за 3-4 роки кількість випускників шкіл зменшується вдвічі, то розраховувати на те, що будуть ті ж самі конкурси і та ж сама затребуваність кожного місця у вузі, не доводиться.

За даними Міносвіти РФ на серпень 2010 року, з майже 840 тисяч випускників шкіл на безкоштовні відділення вишів цього року могли вступити 448 тисяч осіб. Стільки бюджетних місць передбачено міністерством освіти і науки РФ у всіх державних ВНЗ на всіх формах навчання.

За останні десять років кількість учнів скоротилося приблизно на 10 мільйонів осіб. Демографічний спад початку 90-х позначатиметься ще близько п`яти років, вважають експерти. За парту в російських школах в новому 2010-2011 навчальному році сіло на 150 тисяч учнів менше - 13 мільйонів юнаків. В той же час з 2007 року спостерігається зростання числа першокласників, в 2010 році в перший клас прийшли близько 1,4 мільйонів учнів, тоді як в 2009 їх було на 200 тисяч менше. За прогнозами Міністерства освіти і науки РФ, якщо така тенденція збережеться, то проблема дефіциту учнів для російських шкіл може бути вирішена до 2020 року.