Ілюстрація \ REUTERS

В Україні станом на кінець минулого року кожен третій громадянин готовий був взяти участь у виборчій кампанії.

Читайте такожПонад половина українців вважають політичну ситуацію в країні напруженою - опитування

Відповідні результати дослідження громадської думки «Готовність українців до участі в акціях соціального протесту» оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Відео дня

«Питання про те чи є участь у виборчій компанії формою протесту чи навпаки, виконанням громадянського обов’язку і лояльною до влади поведінкою, є дискусійним. Частина виборців приймає участь у виборах, щоб висловити свій протест, частина – щоб підтримати владу. Ми залишили участь у виборах в переліку форм протесту для можливості порівняння з іншими як українськими, так і міжнародними дослідженнями», - звертають увагу у КМІС.

Згідно з отриманими даними, 32% готові вдатися до таких форм соціального протесту як участь у виборчій компанії і це є найбільший відсоток у порівнянні з усіма іншими формами протесту.

Для порівняння, у 2014 році участь у виборчій кампанії готові були взяти 29,0%.

Ще 16,2% заявили про готовність здійснювати збір підписів під колективними відозвами, а 11,1% - брати участь у санкціонованих мітингах та демонстраціях.

Від 3% до 4% респондентів зазначали, що готові взяти участь у таких акціях, як бойкот, несанкціоновані мітинги і демонстрації, загроза страйком, страйк, пікетування державних установ. Майже 1% можуть вдатися навіть до голодування.

Соціологи зазначають, що загалом в Україні за минулий рік на 4% зросла кількість громадянин, які готові брати участь у соціальних акціях протесту різних форм. Наприкінці 2018 р. заявили про відповідний настрій 44% з числа дорослого населення.

Відповідно до даних дослідження, порівняно із попередніми роками рівень готовності до участі в акціях соціального протесту спочатку зріс із 43% у грудні 2014 року до 49% у грудні 2016 року, а потім знизився до 40% у грудні 2017 року, і дорівнює 44% у 2018.

Водночас, 49% стверджують, що не готові брати участь у будь-яких акціях масового протесту. Але у 2017 році частка людей з такою думкою дорівнювала 53%.

Опитування показало, що рівень готовності до участі в акціях протесту в цілому не сильно відрізняється між регіонами. Водночас, мешканці Західного та Центрального регіонів значно менше, ніж Східного та Південного, готові брати участь у виборчій кампанії та збирати підписи під колективними відозвами. Разом з тим, на Заході та в Центрі країни частішою є готовність бойкотувати і загрожувати страйком, аніж на Сході та Півдні. Мешканці Західного регіону частіше, ніж інші, готові брати участь у санкціонованих мітингах і демонстраціях та пікетуванні державних установ.

Зазначається, що загалом рівень готовності до участі в акціях протесту серед чоловіків і жінок не має значної різниці. Разом з тим, за окремими видами акцій протесту присутня слабка різниця. Так, є підстави вважати, що чоловіки частіше, ніж жінки готові бойкотувати, брати участь у страйках, захоплювати будівлі (5,4%, 4,6%, 1,3% чоловіків і 2,8%, 2,3%, 0,3% жінок).

Також соціологи зазначають, що спостерігається закономірність: чим вищий рівень освіти, тим вищий рівень готовності до участі в акціях протесту (від 37% серед респондентів з неповною середньою освітою до 47% серед респондентів з вищою освітою).

Опитування було проведене з 1 по 30 грудня 2018 року. Методом особистого інтерв'ю опитано 2034 респондента, що мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим), у Луганській та Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною.

Питання участі у виборах було включено до переліку форм громадянського протесту. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3%.