Канадські спостерігачі за виборами вже в Україні / фото УНІАН

Перша хвиля спостерігачів Канади, які будуть стежити на перебігом українських президентських виборів 31 березня, вже прибули в Україну.

На тлі того, як вирішальна для Києва виборча кампанія набирає обертів, адміністрація прем’єр-міністра Джастіна Трюдо вирішила піти стопами попередніх ліберальних і консервативних урядів. Адже Оттава відправила спостерігачів не лише в рамках ОБСЄ, а й двосторонньої з Києвом програми моніторингу, пише Globe and Mail.

Канадська газета зауважує, що робота ОБСЄ на виборах вважається «золотим стандартом». Але канадське рішення відправити ще й окремих спостерігачів унікальне і провокувало сумніви впродовж років. Багато урядів інших країн неодноразово наголошували на тому, що такі місії або проблематичні, або надто дорогі. Але це не завадило урядам Канади не залежно від партійної приналежності, відправляти спостерігачів в Україну. Це викликало підозри, що вони таким чином лише намагалися здобути підтримку 1,3 мільйона канадських виборців українського походження.

Відео дня

Читайте такожКанада виділяє $25 мільйонів на підтримку вільних виборів в Україні

Разом з тим, видання називає спостережні місії критично важливими для забезпечення можливості для України провести демократичні і вільні вибори на тлі спроб Росії виставити країну безнадійно корумпованою і погано керованою. Видання також нагадує про те, як Кремль анексував український півострів Крим у 2014 році, а потім розв’язав війну на Донбасі. Канада і її союзники по НАТО розцінюють російські дії, ініційовані Володимиром Путіним, як порушення європейських кордонів. Тож союзники із західного блоку посилили присутність міжнародних контингентів у Східній Європі.

«Спостереження за виборами – це один з найбільш прозорих і надійних способів підтримати демократію», - сказав прес-секретар міністерства закордонних справ Канади Адам Аустен.

«Саме тому Канада пишається, що підтримує українські вибори, проведення яких наближається, через низку заходів включно з відправкою двосторонньої спостережної місії і спостерігачів в рамках ОБСЄ», - додав він.

Читайте такожWashington Post: Спадщина революції в України нависає над виборами

Щонайменше 58 довгострокових спостерігачів Канади вже прибули в Україну. З них 50 належать до суто канадської місії, яка також буде доповнена сотнею короткострокових учасників. Ще восьмеро канадців будуть брати участь у місії ОБСЄ. У найближчі тижні Канада відправить в Україну додатково 14 короткострокових спостерігачів.