В ОБСЄ зазначили, що короткотермінові спостерігачі мають приїхати до України за декілька днів до голосування \ фото УНІАН

Місія зі спостереження за президентськими виборами в Україні від Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ має намір подати українській владі список короткотермінових спостерігачів для акредитації з усіх країн-учасниць ОБСЄ, які виявили бажання направити в Україну спостерігачів, у тому числі з Росії.

Читайте такожПорошенко підписав закон про заборону російських спостерігачів на виборах

Про це в ексклюзивному коментарі УНІАН сказав речник БДІПЛ Томас Раймер. "Моє розуміння полягає у тому, що російська влада запропонувала людей для участі у спостережній місії БДІПЛ короткотерміновими спостерігачами", - сказав Раймер.

Відео дня

Короткотермінові спостерігачі мають приїхати до України за декілька днів до голосування і спостерігати безпосередньо за процесом голосування.

"БДІПЛ готує список короткотермінових спостерігачів, запропонованих усіма країнами-учасницями ОБСЄ, для направлення українській владі на акредитацію. Це є аналогічною процедурою для кожної спостережної місії за виборами БДІПЛ", - зауважив речник.

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого Верховна Рада заборонила громадянам РФ бути офіційними спостерігачами на виборах президента України, народних депутатів України та місцевих виборах. За закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні» (№ 9524) проголосували 232 народних депутата.

Своєю чергою директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Інгіборг Солрун Гісладоттір висловила розчарування цим рішенням. За її словами, заборона російським спостерігачам брати участь у спостережній місії за президентськими виборами суперечить зобов'язанням України перед ОБСЄ та її країнами-учасницями.

6 лютого МЗС України наголосило, що не прийме заявки від жодного власника паспорта громадянина РФ для реєстрації офіційними спостерігачами на виборах в Україні. У міністерстві заявили, що відмова в реєстрації не суперечить міжнародним зобов'язанням України у сфері вільних та демократичних виборів.

Президент Петро Порошенко пообіцяв віддати наказ Державній прикордонній службі не пускати спостерігачів від РФ на українські вибори у 2019 році.

У свою чергу, в МЗС Росії 8 лютого повідомили, що вирішили утриматися від направлення до України російських громадян для спостереження за виборами як довгострокових спостерігачів.