Ілюстрація / REUTERS

Прикордонники не пропускатимуть в Україну так званих спостерігачів з Російської Федерації.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу у Києві повідомив помічник голови ДПСУ - прес-секретар Олег Слободян.

«Що стосується спостерігачів, то ми діємо в межах закону і повноважень. Верховна Рада прийняла закон про обмеження російських спостерігачів, вірніше про їх не допуск. Президент цей закон підписав. Тому ми будемо його виконувати.

Відео дня

Читайте такожПА ОБСЄ не включила росіян в місію спостерігачів на виборах в Україні

В нас є чітка взаємодія з Центрвиборчкомом, СБУ, ми обмінюємося з ними інформацією, зокрема і щодо тих, хто намагатиметься в’їхати в Україну, не будучи в списках спостерігачів. У правоохоронців всі підстави затримувати таких людей та видворяти з України, а ми фільтруватимемо їх на кордоні», - сказав Слободян.

Відповідаючи на запитання, чи пропускатимуть в Україну російських спостерігачів, які матимуть дипломатичні статуси та пред’являть прикордонникам дипломатичні паспорти, Слободян зауважив, що ДПСУ діятиме згідно з затвердженим на державному рівні «алгоритмом».

«Я знаю, що тематика спостерігачів від ОБСЄ відпрацьовується в ЦВК. Ми будемо діяти до затвердженого в державі алгоритму», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 6 лютого МЗС України наголосило, що не прийме заявки від жодного власника паспорта громадянина РФ для реєстрації офіційними спостерігачами на виборах в Україні. У міністерстві заявили, що відмова в реєстрації не суперечить міжнародним зобов'язанням України у сфері вільних та демократичних виборів.

Читайте такожСпостерігачі Канади прибули до України

7 лютого Верховна Рада ухвалила закон про заборону громадянам РФ бути офіційними спостерігачами на виборах президента України, народних депутатів України та місцевих виборах.

Сьогодні, 28 лютого, цей закон набув чинності.

Разом з тим в МЗС Росії 8 лютого повідомляли, що вирішили утриматися від направлення до України російських громадян для спостереження за виборами як довгострокових спостерігачів.

27 лютого речник БДІПЛ Томас Раймер заявив, що Місія зі спостереження за президентськими виборами в Україні від Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ має намір подати українській владі список короткотермінових спостерігачів для акредитації з усіх країн-учасниць ОБСЄ, які виявили бажання направити в Україну спостерігачів, у тому числі з Росії.