Спостерігачі доповідають про порушення на виборах президента / фото УНИАН

Близько 50  дільничних виборчих комісій 156 виборчого округу в Рівненській області декілька годин чекали опівночі, аби передати виборчу документацію ОВК. Таким чином члени комісії хотіли отримати додаткову заробітну плату.

Читайте такожМайже 11 мільйонів виборців не прийшли на вибори президента – ЦВК

Як повідомляє «Опора», дільничні виборчі комісії почали прибувати до приміщення окружної виборчої комісії 156 виборчого округу з 22:00. Станом на 23:31 було зареєстровано 48 дільничних виборчих комісій, які прибули до ОВК.

Зазначається, що впродовж цього періоду жодна із ДВК не розпочала передачу виборчої документації. Це викликало підозру в спостерігачів «Опори»

Відповідно, спостерігач звернувся до голови ОВК 156 територіального виборчого округу Олександра Шевчука із запитанням, чому дільничні виборчі комісії не передають виборчу документацію для ОВК.

«Сказати чесно, - не хочуть. Хочуть получити заробітну платню», - відповів Шевчук.

Голова ОВК  підтвердив, що члени дільничних виборчих комісій чекають 12 ночі, пояснюючи що в такому разі члени ДВК отримають більшу заробітну плату за виконану роботу. 

За виявленим фактом, спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію, які будуть присутніми на засіданні ОВК, а також контролюватимуть час складання виборчої документації.  

Як пояснила громадська омбудсменка ОПОРИ із захисту виборчих прав у Рівненській області Марія Цип’ящук, якщо ДВК засідала у повному складі - а, як правило, - це 9 осіб, один день вартості їхньої роботи, навіть якщо це початок доби, коштує 2420,46 грн.

Нагадаємо, центральна виборча комісія опрацювала 40,21% протоколів дільничних виборчих комісій про підсумки голосування на виборах президента.

За результатами обробки протоколів, перемагає шоумен Володимир Зеленський, якого підтримали 30,23% виборців. За чинного главу держави Петра Порошенка проголосували 16,65% виборців, за лідера ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко - 13,14%