Значна частина електорату Зеленського складається з "протестників" / рбк-україна

Політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов пояснив, звідки взялися такі високі рейтинги у Володимира Зеленського – людини без досвіду у сфері політики або державного управління.

Про це повідомляє "Главред".

"Петро Олексійович всю свою п'ятирічку старанно стерилізував політичне поле. Спочатку були зачищені "ліві". Куди поділася Компартія, всі добре знають. На членів цієї партії були розвішані ярлики "сепаратистів" і так далі. Де-юре Компартію до кінця так і не заборонили, але де-факто вона опинилася під забороною в Україні. З цього почалася вся подальша зачистка", – нагадав експерт.

Відео дня

Він також навів у приклад потенційного конкурента Порошенко – мера Львова Андрія Садового, у якого, за його словами, на той момент був досить непоганий стартовий рейтинг.

Читайте такожДебати Порошенка і Зеленського на "Олімпійському": де і коли дивитися (відео)

"Але його президентські амбіції і рейтинг опинилися похованими під тоннами сміття Грибовицькому звалища, – констатував Золотарьов. – Потім – Саакашвілі, Тимошенко, Гриценка... По всім потопталися. І це продовжувалося протягом п'яти років".

Так що, по суті, політичне поле старанно зачищалось, підкреслив політолог.

"Але, в підсумку, розумнішою і розумнішою за всіх виявився шахіст Коломойський. Ігор Валерійович у молодості дійсно любив грати в шахи. Треба віддати йому належне – він вміє прораховувати ситуацію наперед. Без цього він, напевно, не став би тим, ким він став. Проект Зеленського виник в 2014-2015 році, коли стало ясно, що шляхи і дороги Порошенко і Коломойського розходяться", – розповів Золотарьов.

За його словами, у підтримці Зеленського акумулювали весь протестний потенціал.

"Адже насправді Порошенко бореться не з Зеленським. Його "ворог номер один" – його власний антирейтинг. Цей антирейтинг вище 50%. Тобто велика частина людей не схвалює курс, яким він веде країну. І ці люди лягли в основу рейтингу Зеленського", – упевнений експерт.

Читайте такожПоліттехнолог спрогнозував наслідки дебатів Зеленського і Порошенка

За його підрахунками, щирих шанувальників Володимира Зеленського, які симпатизують йому як особистості, в електорат, який голосує за Зеленського – приблизно третина. А ще дві третини – це типові протестники.

"Можливо, Порошенко шкодує, що в бюлетені зараз немає графи "проти всіх". Але, так чи інакше, в Зеленському як раз втілився протест проти того курсу, який проводив Порошенко. Власне, слогани Зеленського "Кінець епохи бідності", "Кінець епохи брехні" якраз і відображають те, чого хотіли люди від Порошенка: щоб влада менше крала і менше брехала. На жаль, Порошенко не зміг дати цього країні", – резюмував Золотарьов.

Сьогодні, 19 квітня, на стадіоні "Олімпійський" відбудуться передвиборні дебати кандидатів у президенти України Петра Порошенка та Володимира Зеленського. Їх проведення передбачено виборчим законодавством. Згідно із законом, дебати мають відбутися в останню п'ятницю перед днем виборів. Напередодні стало відомо, що Петро Порошенко погодився на умови Володимира Зеленського взяти участь у дебатах на стадіоні в 19:00. Дивитися дебати онлайн Порошенко і Зеленського можна буде на сайті УНІАН.