Ілюстрація / REUTERS

У Комітеті виборців України заявляють, що на позачергових виборах до Верховної Ради балотується 161 кандидат-клон.

Як повідомили у КВУ, у 48 зі 199 одномандатних округів серед кандидатів зареєстровані так звані клони, тобто, особи, які мають однакові прізвища із більш рейтинговими політиками.

Загалом в мажоритарних округах балотується 161 кандидат-однофамілець.

Відео дня

У КВУ уточнили, що найбільше однофамільців в ОВО №133 (Одеська обл., м. Одеса) - 9 осіб, зокрема, 4 осіб з прізвищем Баранський, 2 – Дмитрук, 2 – Танцюра. На цьому ж окрузі балотується кандидат Олександр Зелінський, який є самовисуванцем, але в біографії вказує, що працює в ТОВ «Слуга народу-ЗЕ».

Читайте такожЦВК скасувала реєстрацію двох кандидатів у нардепи від "Опоблоку" і "Слуги народу"

У ОВО №137 (Одеська обл., м. Подільськ) та ОВО №34 (Дніпропетровська обл., смт Царичанка) зареєстровано по 8 осіб-однофамільців. Так, в ОВО №137 балотується три кандидати з прізвищем Гончаренко, двоє - з прізвищем Климов, один – Клімов, двоє – з прізвищем Муконін. У ОВО №34 зареєстровано двоє осіб з прізвищем Ісаєв, двоє – Кравченко, двоє – Кришин, двоє – Чорний.

У ОВО №92 (Київська обл., м. Узин) балотуються 7 кандидатів-однофамільців, ОВО №33 (Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг) - 6 осіб.

«Використання кандидатів-клонів на виборах є маніпулятивною технологією, мета якої – відібрати голоси у більш рейтингових кандидатів. Однак наявність однакового прізвища із будь-яким з інших кандидатів не є юридичною підставою для скасування реєстрації такої особи, навіть, якщо вона є клоном рейтингових місцевих політиків», зазначили у КВУ.