Брюссель. 18 грудня. УНІАН. Рада міністрів Енергетичного співтовариства схвалила приєднання України та Молдови до цієї організації.

Повідомлення про це міститься на офіційному веб-сайті Енергетичного співтовариства.

Згідно з повідомленням, відповідне рішення було схвалено сьогодні у Загребі на 7-му засіданні Ради міністрів.

Відео дня

Остаточне приєднання цих двох країн відбудеться після того, як вони подолають розбіжності, що залишаються між їхнім законодавством та законодавством ЄС про газовий ринок, а також проведуть необхідні процедури з ратифікації приєднання.

“Приєднання України та Молдови до Угоди про Енергетичне співтовариство каталізувати реформи в енергетичному секторі в цих країнах, що сприятиме взаємовигідному розширенню енергетичного ринку, що базуватиметься на спільних правилах”, - заявив з цього приводу комісар ЄС з питань енергетики Андріс ПІБАЛГС.

У повідомленні також зазначається, що перед підписанням Протоколу про вступ Президент Енергетичного співтовариства, за узгодженням з віце-президентом, що представляє Європейський Союз, має перевірити, щоб законодавство щодо діяльності ринку газу було схвалено і застосовувалося у відповідності з Директивою ЄС номер 55 від 2003 року, яка, зокрема, передбачає створення незалежного оператора з транзиту газу та рівний доступ операторів до газової інфраструктури.

Довідка УНІАН. Угода про Енергетичне співтовариство була підписана у жовтні 2005 року в Афінах і набула чинності з 1 липня 2006 року. На сьогодні до угоди приєдналися 14 країн-членів ЄС та 7 країн Західних Балкан. Грузія, Молдова, Туреччина та Україна мають статус спостерігачів. Енергетичне співтовариство створено для поширення досвіду внутрішнього енергетичного ринку ЄС на Південно-Східну Європу та сприяння залученню інвестицій в енергетичну галузь країн-учасниць угоди.