Європейська комісія планує в квітні 2017 року запустити нову електронну систему сертифікації для імпорту української органічної продукції, яка буде спрямована на боротьбу з шахрайством і дозволить підвищити прозорість торгівлі завдяки процедурі відстеження товарів при їх транспортуванні, повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства з посиланням на заступника міністра з питань євроінтеграції Ольгу Трофімцеву.
«Зараз європейські колеги готують до запуску нову електронну систему сертифікації для імпорту української органічної продукції... Постанова Європейської комісії про перехід на електронну систему сертифікації набуде чинності протягом 6 місяців, а запуск планується вже в квітні 2017 року», - йдеться в повідомленні.
За даними прес-служби, впровадження такої системи підвищить довіру іноземних споживачів до якості української органічної продукції, а також значно знизить рівень витрат для наших контролюючих органів.
«Мінагрополітики активно підтримує цю пропозицію», - цитує Трофімцеву прес-служба.
Крім того, згідно з повідомленням, Мінагропрод має намір розробити реєстр виробників органічної продукції в Україні, який дозволить створити чітку і прозору картину органічного сектору країни».
Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів на своєму засіданні 8 серпня затвердив порядок ведення реєстру виробників органічної продовольчої продукції, який дозволить упорядкувати дані про такі компанії та надавати відомості про них у відкритому доступі.
Мінагропрод має намір розвивати виробництво органічної продукції, щоб до 2020 року довести частку такої продукції у валовому сільгоспвиробництві до 3%.
За даними Федерації органічного руху України, наша країна займає 22-ге місце в світі за площами, зайнятими під органічним виробництвом. Українські фермери, яких у 2015 році налічувалося 210, вирощують біопродукцію на 410 тис. га, що становить половину площі Чернівецької області. Федерація органічного руху України прогнозує, що за підсумками 2016 року ці показники зростуть у першу чергу за рахунок малих виробників, орієнтованих на внутрішній ринок. При цьому збережеться тенденція до зростання експорту органічної продукції з України, обсяги якого традиційно перевищують внутрішнє споживання і в останні роки коливаються в межах від 35 до 50 млн євро.
Україна експортує в основному органічні зернові, бобові, олійні культури, а також дикорослі ягоди, гриби та горіхи. Нарощується постачання круп, молочної продукції та соків.