Фізичні вправи можуть поліпшити когнітивні здібності / фото ua.depositphotos.com

Згідно з новим дослідженням, 20-хвилинні фізичні вправи можуть підвищити продуктивність вашого мозку після поганого нічного сну.

Дослідники з Університету Портсмута виявили, що когнітивні здібності покращуються після фізичних вправ середньої інтенсивності незалежно від того, наскільки добре люди спали. Про це пише Independent.

Дослідження показують, що 40% населення світу не висипається, що є основоположним для підтримки здорового способу життя.

Відео дня

Доктор Джо Костелло з університетської школи спорту, здоров'я та фізичних вправ (SHES) пояснив, що фізичні вправи можуть допомогти подолати зниження продуктивності мозку, викликане нестачею сну.

"З існуючих досліджень ми знаємо, що фізичні вправи покращують або підтримують наші когнітивні здібності, навіть коли рівень кисню знижується. Але це перше дослідження, яке припускає, що воно також покращує когнітивні здібності як після повного, так і часткового позбавлення сну, а також у поєднанні з гіпоксією",- сказав він.

"Результати значно доповнюють те, що ми знаємо про взаємозв'язок між фізичними вправами та цими стресовими факторами, і допомагають зміцнити думку про те, що рух - це ліки для тіла та мозку", - додав Костелло.

Дослідження, опубліковане в журналі Physiology and Behaviour, включало два експерименти, у кожному з яких брало участь 12 осіб.

Перший вивчав вплив часткової депривації сну на когнітивні здібності людини, а другий - вплив повної депривації сну та гіпоксії (голодування киснем).

В обох випадках усі учасники відчули поліпшення когнітивних функцій після 20-хвилинної їзди на велосипеді.

Дослідження припускає, що фізичні вправи можуть покращити когнітивні здібності, оскільки вони сприяють зміні кількості гормонів, що регулюють роботу мозку, а також психофізіологічних факторів, включаючи мозковий кровотік, збудження та мотивацію.

Як кава впливає на роботу мозку

Як повідомляв УНІАН, раніше дослідники з'ясували, що кава здатна серйозно поліпшити когнітивні здібності мозку. В ході дослідження було вивчено мозок понад 2 тис. осіб віком від 45 до 74 років. У ньому порівнювалися чотири групи людей, які заявили, що регулярно п'ють різну кількість чашок кави на день.

Дослідження показало, що люди, які регулярно випивали три-чотири чашки кави в день, мали найсильнішу структуру мозку, якщо враховувати кілька факторів, включаючи збереження товщини кори, що зазвичай пов'язано з більш високим інтелектом.

Вас також можуть зацікавити новини: