Використання одного пальника газової плити може підвищити концентрацію бензолу в приміщенні, до рівня, навіть перевищуючого той, що виникає при тютюновому димі.
Дослідники зі Стенфордської школи виміряли викиди бензолу з плит у 87 домоволодіннях у США та виявили, що газові плити викидають бензол, концентрація якого в приміщеннях часто перевищує контрольні показники для здоров'я, встановлені Всесвітньою організацією охорони здоров'я, повідомляє The New York Times.
Дослідники виявили, що в третині будинків один газовий пальник або духовка, увімкнена на 350 градусів за Фаренгейтом протягом 45 хвилин, підняли в приміщенні рівень бензолу вище верхнього діапазону концентрацій, порівнянних з тими, що виникають при тютюновому димі.
Вчені зазначили, що часто шкідливі викиди з кухні розходяться по всій квартирі і залишаються там протягом декількох годин.
При цьому викиди від електричних і індукційних плит незначні, як показало дослідження вчених зі Стенфорда.
Онколог Дженіс Л.Кірш, коментуючи результати дослідження, заявила, що рівні бензолу від газових плит в домівках людей, викликають тривогу.
"Ми знали, що при спалюванні метану виходить бензол. Але проведення вимірювань - це прорив, і рівні вищі, ніж очікувалося. Це набагато небезпечніше", - сказала доктор Кірш.
Вона зазначила, що люди піддаються впливу шкідливих хімічних речовин поза своїми будинками - це вихлопні гази, дим від заводів і фабрик, лісових пожеж. Але вдома вони можуть контролювати рівень шкідливих речовин. За її словами, люди можуть купувати індукційні плити, користуватися тостерами, електрочайниками і провітрювати приміщення.
Небезпека бензолу для людини
Міжнародне агентство ООН з вивчення раку та Агентство з охорони навколишнього середовища США визначають бензол як канцероген. Вдихання хімічної речовини може збільшити ризик лейкемії та лімфоми, а також інших серйозних захворювань. Лікарі кажуть, що жоден рівень впливу бензолу на людину не є безпечним.