Надмірне вживання солі шкідливе для здоров'я / фото ua.depositphotos.com

Вживання меншої кількості солі в їжі може здатися нудним, але користь від цього може бути такою ж великою, як зниження ризику смерті.

Згідно з новим дослідженням, використання замінника солі під час приготування їжі пов'язане з нижчим ризиком передчасної смерті з будь-якої причини або від серцево-судинних захворювань, пише CNN.

"Ми дуже раді можливості надати докази того, що замінники солі ефективні", - прокоментував старший автор дослідження доктор Лоай Альбаркуні, доцент Інституту доказових досліджень.

Відео дня

У дослідженні взяли участь 35 251 особа з різних країн. Середній вік випробовуваних становив близько 64 років і мав ризик серцево-судинних захворювань вище середнього.

Дослідники з'ясували, що заміна солі також пов'язана зі зниженням вмісту натрію в сечі та артеріального тиску, ефект аналогічний ефекту від ліків від артеріального тиску. Це може пояснити зниження ризику смерті, сказав Альбаркуні.

Під час випробувань порівнювали використання кухонної солі, що складається приблизно зі 100% хлориду натрію, іноді з додаванням йоду, з використанням замінника солі, що містить від 25% до 30% хлориду калію і від 60% до 75% хлориду натрію.

"Це не найпереконливіше дослідження, з якого можна робити безліч висновків. Але це доповнює сукупність доказів і сигналізує про те, що відмова від солі є великим плюсом", - сказав доктор Ендрю Фріман, профілактичний кардіолог і директор із профілактики серцево-судинних захворювань та оздоровлення в Національній єврейській охороні здоров'я в Денвері.

"Якщо це хлорид натрію, хлорид калію або хлорид магнію, то це все сіль. А найкращий спосіб отримати калій - це їсти фрукти та овочі - там калію найбільше", - додав він.

"Є кілька фізичних ознак того, що ви їсте занадто багато солі, наприклад, здуття живота або набряк, втома, високий кров'яний тиск, підвищена спрага і/або сечовипускання", - пояснив Альбаркуні.

За словами експертів, крім зниження споживання солі шляхом простого її виключення з домашньої кухні, ви також можете спробувати придбати замінники солі або використовувати замість неї безсольові приправи, щоб надати їжі більше смаку.

Недосолена їжа спочатку може здатися нудною, але смакові рецептори можуть пристосуватися до цього всього за кілька тижнів, сказав Фріман, тому дайте собі час звикнути.

Чим небезпечна сіль

Сіль - це речовина, до складу якої входить 40% натрію і 60% хлориду. Є норма вживання солі, якщо її дотримуватися, то ця приправа не зашкодить організму. Ідеальна кількість солі на день, за даними Американської кардіологічної асоціації, - 1500 міліграмів. Згідно з низкою досліджень, надмірне споживання солі провокує виникнення різних проблем зі здоров'ям.

Вас також можуть зацікавити новини: