Закон про трансплантацію в Україні відкладуть на рік / Frances Roberts/Alamy

З 1 січня лікарі погрожують зупинити всі операції з трансплантації, бо інакше вони не виконають вимоги нового закону, що набуває чинності в перший день року.

Медики відмовляються оперувати під загрозою кримінальної відповідальності, йдеться в сюжеті ТСН.

Щороку в Україні проводять близько 200 родинних пересадок, але з 1 січня вони можуть зупинитися зовсім, переконують в Інституті Шалімова. "Лікарі ризикують кримінальним переслідуванням", - пояснюють там. 

Відео дня

Новий закон про трансплантацію, який мав би запрацювати і вивести в новому році цю медичну галузь на новий потужний рівень, може натомість заблокувати всі пересадки органів в Україні. Міністерство охорони здоров’я за півроку мало створити інформаційну систему потенційних донорів і реципієнтів, написати близько 30 актів, які б регламентували роботу системи трансплантації, створити нову для України спеціальність трансплантат-координатора і навчити потрібну кількість людей, але нічого з цього не зроблено. 

Читайте такожСкандал в "Охматдиті": масове звільнення лікарів поставило під загрозу життя дітей (відео)

Ще в листопаді чиновники, відповідальні за трансплантацію, переконували, що встигнуть підготуватися до початку 2019 року. Тепер заступник міністра Роман Ілик спромігся лише на допис у соцмережі про нестачу грошей і часу: "Було б добре, коли б законотворці розуміли, що такі серйозні речі не робляться за шість місяців чи навіть за один рік". Натомість уряд в авральному режимі затвердив порядок, яким чином діяти, якщо українці готові стати донорами після смерті: свою заяву можна віднести трансплантат-координаторам, яких іще не існує, до уповноваженого органа з трансплантації, якого також немає, або сімейному лікарю. 

Тим часом у  парламентському комітеті просять силовиків не відкривати кримінальних проваджень на лікарів, якщо ті наважаться на пересадки на початку нового року. Депутати готові надати гарантії, але поліція і прокуратура переконують, що жодні листи чи роз’яснення не мають юридичної сили перед законом. "Якщо він буде порушений, тоді буде вбачатися склад злочину. Ми не можемо переступити через закон", - каже заступник керівника департаменту Нацполіції Олег Рикун. 

Як вихід пропонується відтермінувати дію нового закону, аби міністерство таки виконало обіцяне, а робота тим часом тривала згідно старого законодавства. "Нині досягнута тимчасова домовленість. Заплановані трансплантації будуть призначатися на другу половину січня. Якщо потрібна негайна пересадка, тоді операція проводиться, бо у разі відмови лікарі відповідатимуть за ненадання медичної допомоги", - пояснює заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко. А в перший робочий день нового року, 15 січня, депутати ВР готові проголосувати за відтермінування нового закону про трансплантацію на рік.