Ячмінь — це червоне утворення, наповнене гноєм / wikipedia.org

Розмаїття альтернативних методів лікування, в які досі вірять чимало людей, дійсно вражає. Але, схоже, ячмінь — лідер у цьому сумнівному рейтингу. В інтернеті можна натрапити на чимало порад щодо його "лікування": потерти обручкою, плюнути в око, показати дулю, перев’язати пальці нитками чи навіть прикласти коров’ячий кізяк.

Тож в.о. глави МОЗ Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook розповіла, що дійсно варто робити й чого точно не можна, якщо з’явився ячмінь.

Ячмінь — це червоне утворення, наповнене гноєм. Це — гнійне гостре запалення сальної залози або волосяної частини вій, що виникає внаслідок інфікування бактеріями, найчастіше — стафілококом.

Відео дня

Читайте такожСупрун розповіла про небезпечного "вбивцю" часу й здоров'я українців

Що робити, якщо з’явився ячмінь:

▪️ Аби зменшити запалення, прикладіть до ока на 5-10 хвилин м’яку тканину, зволожену теплою водою. Таку процедуру можна повторювати 3-4 рази на день.

▪️ Щоб зменшити біль, можна випити ібупрофен або парацетамол.

▪️ Не варто вдягати контактні лінзи та фарбувати очі, доки ячмінь не мине.

▪️ У жодному разі не намагайтеся самостійно позбутися його механічно. Так можна занести інфекцію.

Супрун зазначила, що зазвичай ячмінь минає самостійно протягом тижня або двох. Але є випадки, коли необхідно звертатися до лікаря:

- якщо виникає сильний біль та набряк;

- якщо ячмінь не минає протягом кількох тижнів;

- якщо порушується зір.

"Немає жодних підстав вірити в те, що ячмінь мине, якщо потерти око каблучкою, показати дулю або сходити до ворожки. У когось може існувати хибне враження, що це дійсно ефективні методи лікування. Але насправді ячмінь минає не завдяки їхньому застосуванню. Він просто минає сам", - підсумувала в.о. глави МОЗ.