Лікарі прогонозують епідемію дифтерії в Україні / фото УНІАН

На сьогодні існує ймовірність того, що в Україні може статися епідемія дифтерії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив співробітник Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України Ігор Маричев під час прес-конференції сьогодні в Києві.

"На сьогодні накопичилась велика кількість осіб, які неімунні до дифтерії, що, природно, може послужити причиною виникнення епідемії та широкого розповсюдження інфекції. Тим більше, в світі за останні роки є тенденція до збільшення кількості зареєстрованих випадків дифтерії. Якщо в 2017 році в світі реєстрували близько 9 тис. випадків на рік, то в 2018 році ця кількість випадків уже становила понад 18 тис. на рік", - сказав він.

Відео дня

Читайте такожЕксперти прогнозують в Україні спалах дифтерії (відео)

Тобто, за його словами, дифтерія та її збудник циркулюють серед населення, і ризик потрапляння хворої людини на територію України, де велика кількість неімунних, незахищених осіб, у тому числі серед дорослих, досить високий.

"У плані можливої чергової кампанії, яка планується Міністерством охорони здоров'я... навряд чи зможе забезпечити той необхідний рівень охоплення, який дав би можливість говорити про захищеність більшості населення від можливого захворювання", - заявив Маричев.

Своєю чергою кандидат медичних наук, заслужений лікар України Наталія Кожан також зазначила, що існує ризик виникнення епідемії дифтерії, як сталась епідемія кору.

Вона нагадала, що існує календар щеплень, а сьогоднішня кампанія пов'язана з тим, що є побоювання, що повториться ситуація, як із кором.

"Ситуація з дифтерією може повторитись в Україні, як було в 90-х роках", - підкреслила Кожан.

Читайте такожДо України у 2018 році повернулася небезпечна інфекція

Як повідомляв УНІАН, раніше Міністерство охорони здоров'я України оголосило старт кампанії з вакцинації від дифтерії та правця, оскільки експерти-інфекціоністи прогнозують зростання кількості захворювань.

Фахівці констатують, що в Україні вкрай низький рівень вакцинації від дифтерії та правця. За даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, вакциновані менше 70% дітей, а рівень охоплення щепленнями серед дорослих ще нижчий.

Медики попереджають, що при низьких рівнях охоплення щепленнями проти дифтерії з'являється ризик виникнення великої кількості випадків цієї інфекції. У МОЗ зазначають, щоб захистити себе і своїх дітей, українцям слід негайно перевірити наявність у себе необхідної кількості щеплень й отримати щеплення, яке проводять комплексною вакциною від дифтерії та правця. За даними Федерального агентства міністерства охорони здоров'я США (CDC), вакцинація на 99% запобігає захворюванню.

Вакцинуватися слід якомога швидше, оскільки експерти-інфекціоністи прогнозують зростання кількості захворювань із початком нового навчального сезону. Щеплення - єдиний спосіб захиститися від дифтерії та правця, нагадують медики.