Ліки будуть закуповувати централізовано / фото УНІАН

В Україні буде створено нову організацію з централізованої закупівлі медпрепаратів, повідомила в інтерв'ю "Радіо Свобода" міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

"Завершується робота зі створення української центральної закупівельної організації, яка закуповуватиме ліки централізовано, плюс для регіонів зможе надавати такі послуги. Потрібно зробити всі законодавчі зміни, щоб це працювало", - сказала вона.

Скалецька зазначила, що міністерство також розгляне питання виходу на закупівлю вакцин через цю організацію.

Відео дня

Читайте такожУ МОЗ проведуть внутрішній аудит: залишаться працювати лише найефективніші співробітники

"Можливо, вакцини з'являться в Україні, тоді можна буде закуповувати їх в Україні", - припустила керівниця МОЗ.

Як повідомляв УНІАН, 19 жовтня Верховна Рада ухвалила закон про зниження допорогових закупівель в системі Prozorro до 50 тис. грн з 200 тис. грн. Цим самим законом пропонується продовжити міжнародні закупівлі лікарських засобів мінімум до 2022 року.

За даними Міністерства охорони здоров'я, перехід на державну закупівлю ліків і медичних виробів через міжнародні організації дозволив заощадити до 40% коштів державного бюджету України, починаючи з 2015 року.

Сьогодні закупівлі ліків в Україні здійснюють Програма розвитку ООН, Дитячий фонд ЮНІСЕФ і британське закупівельне агентство Crown Agents.