Ілюстрація REUTERS

У Київській міській державній адміністрації запевняють, що столиця забезпечена вакцинами від дифтерії із запасом на рік.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив начальник відділу первинної медико-санітарної допомоги Департаменту охорони здоров’я КМДА Василь Животенюк.

“Вакцин у Департаменті охорони здоров’я і підпорядкованих закладах вистачає. На даний час Департамент має 120 тис. доз вакцин при середньому використанні в місяць 10 тис. - 12 тис. Тобто маємо запас на 12 місяців. Випадків, щоб були місяці і не було вакцин - таких нема”, - сказав Животенюк.

Відео дня

За його даними, відсоток вакцинованих людей у середньому по місту складає 77% при контрольному показнику 72%. При цьому відсоток вакцинованих дітей до одного року - 86%, у віці 6-16 років - 72%. “Найнижчий показник - це ревакцинація щодесять років - він складає 49%”, - підкреслив Животенюк.

За його словами, у столиці люди, які звертаються до лікарів зі скаргами на хворе горло, направляються на аналізи, так звані мазки, для перевірки на бактерії дифтерії. “Хочу доповісти, що тільки у 2019 році таких аналізів було взято близько 12,5 тисяч. І з них висіяно нетоксигенний штам (дифтерії — УНІАН) тільки в двох випадках”, - зазначив представник Департаменту КМДА.

Читайте такожСпалах дифтерії в Україні: що це за хвороба, як передається, симптоми

Щодо лікування хворих на дифтерію, він повідомив, що місто має на цей час 8 доз антидифтерійної сироватки. Вона розміщена у Дитячій клінічній інфекційній лікарні. Ці 8 доз надійшли місту у серпні цього року як гуманітарна допомога.

Животенюк зауважив, що до серпня також була сироватка, в якої закінчився наразі термін використання, тобто місто весь час має сироватку. Також він зазначив, що закупівлею сироватки від дифтерії займається МОЗ.

Своєю чергою завідувачка інфекційним відділенням Олександрівської клінічної лікарні Людмила Мінова зазначила, що сироватка застосовується лише при важкій формі дифтерії.

“Легка форма може бути проведена без введення антидифтерійної сироватки. Хочу наголосити, що вакциновані діти і дорослі, які мають захист, у них дифтерія може перебігати в дуже легкій формі або взагалі як бактеріоносійство, і це не потребує антидифтерійного антитоксину. Сироватка вводиться тільки при важких формах, щоб нейтралізувати токсин, який виділяється - дифтерійну паличку, щоб не було ускладнень важкого перебігу дифтерії і щоб не наступила смерть. Легкі форми захворювання, бактеріоносійство лікується антибіотиками”, - сказала Мінова.

За її інформацією, на одного хворого для лікування дифтерії у важкій формі необхідно від 2 до 10 ампул сироватки, в залежності від перебігу хвороби та концентрації антидифтерійної сироватки.

Дитячий інфекціоніст Віталій Євтушенко повідомив, що рівень летальності серед хворих на дифтерію при відсутності специфічного лікування складає 10%. “Помирають в основному від ускладнень серцевих”, - сказав він.