Хлопчики утричі частіше заїкаються, ніж дівчата / фото flickr.com/unhcr_ukraine

Близько трьох мільйонів людей по всьому світу, за статистикою, мають проблему заїкання.

Багато відомих людей також свого часу страждали від заїкання - Брюс Вілліс, Мерлін Монро, Вінстон Черчилль, Елвіс Преслі, Джулія Робертс і Ніколь Кідман та інші. Але чому вона виникає, точно не встановлено й досі, йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Далеко не всі логопеди беруться за дітей із заїканням. Мовляв, проблема до кінця не вивчена, природа невідома, гарантій ніхто не дає. На планеті таких людей приблизно один відсоток. Утім фахівці сформували так звану групу ризику. Насамперед, це хлопчики - вони утричі частіше заїкаються, ніж дівчата.

"У жінок більше нейронних зв’язків і більша взаємодія між різними структурами мозку. Так склалося історично. Жінка може і пекти пиріг, мити вікно, говорити по телефону і перевіряти уроки у дитини", - пояснює логопед-дефектолог Ольга Дем’яненко.

А хлопці виконують справи по порядку. Найчастіше заїкання виникає у віці від 2 до 6 років. Саме тоді діти вчаться висловлювати свої думки. У групі ризику, зокрема, малеча із нестійкою психікою, ті, хто часто хворіє на застуду, діти-алергики. А також шульги, особливо, коли їх переучують користуватись не лівою, а правою рукою - це додатковий стрес. Виникає порушення взаємодії півкуль, що може запустити заїкання. А може початись і без будь-яких видимих причин.

Читайте такожСтимуляція мозку струмом допомагає позбутися заїкання – вчені

Від батьків також залежить багато. Часто вони самі нервують від проблем із мовою у своєї дитини. А на дітей із заїканням у жодному разі не можна кричати. Навіть сваритися при такій дитині. Варто відмовитись навіть від традиційного віршика при гостях.

"Проблема заїкання - це проблема напруги в області шиї, горла, і грудей. Гіпноз працює з розслабленням, він замінює цю напругу на розслаблення", - пояснює гіпнотерапевт Олексій Шевцов.

Лікувати заїкання слід комплексно - із логопедом, неврологом і психологом. І обмежити дитині до мінімуму гаджети.

"Оця картинка, вона дуже часто міняється, мерехтить перед очима і йдуть через зоровий аналізатор такі певні розряди, і це дуже збуджує певні ділянки головного мозку", - каже логопед-дефектолог.